Primăria Constanţa a inaugurat ieri încă 344 de locuinţe în campusul social Henri Coandă.
Lume multă şi diversă ieri, în campusul social Henri Coandă, din municipiul Constanţa. Oameni fără adăpost, rromi sau români, în putere sau în scaune cu rotile, deputaţi, senatori, directori din diverse instituţii au venit la inaugurarea a încă şapte blocuri sociale (344 de locuinţe). Startul fusese dat în vară, înainte de alegerile locale, când a fost inaugurat primul bloc. Primarul Radu Mazăre a declarat că până acum pot sta aici circa 1.500 de persoane.
„Locatarii din primul bloc inaugurat s-au comportat bine. Să vedem cum va fi de acum încolo. Sunt multe de făcut în Constanţa. Sunt multe şi trebuie să le facem pe toate, dar treptat, pentru că nu sunt bani. Aici vom avea şi o mică secţie de poliţie, magazinul pensionarului. Am fost criticat şi mi s-a spus că aduc toate scursurile. Ştiu că nu este aşa, sunteţi cetăţeni ai Constanţei. Vom face şi o sală aici unde să beţi un ceai, să staţi la o bârfă, la o politică. Dacă vă puneţi pe distrus, vă dau afară sub cerul liber şi reziliez contractele”, a spus Mazăre. Acesta a spus că proiectul a fost sprijinit de Consiliul Judeţean, care a ajutat cu apa şi canalizarea, de Electrica, de către constructorul israelian Saphir, despre care edilul a spus că îşi va primi banii în trei zile, dar că nu va scoate nici un profit din acest proiect.
„Este în lucrul faza adoua. Se va finaliza curând: încă trei sau patru blocuri în următoareke două luni şi în încă două luni încă cinci blocuri. Ca atare, vor mai intra încă 1.500 de oameni. După care vom începe etapa a doua a proiectului, în care vom face încă pe atât. Etapa a doua va începe anul viitor. Nu este o promisiune de campanie, pentru că nu mai suntem în campanie. Noi am terminat. Pe mine m-aţi ales cei care m-aţi ales”, a spus Mazăre.
Gratis sau sume modice
Locatarii blocurilor din campus vor plăti o chirie modică, dacă se va constata că au venituri din care pot asigura plata acesteia. Alţii vor plăti numai utilităţile (apă şi curent – blocurile nu sunt dotate cu gaze sau butelii), iar cei mai săraci vor sta gratuit, toate cheltuielile fiind suportate de către municipalitate. Locuinţele sunt dotate cu mobilă, frigidere şi plite electrice. Blocurile sunt construite pe structură metalică.