24.4 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSpecialCartiere-satelit in afara Capitalei

Cartiere-satelit in afara Capitalei

Cei mai multi dintre bucurestenii care doresc sa-si construiasca o casa la tara sunt atrasi, la inceput, de preturile scazute ale terenurilor construibile din judetul Ilfov. Pentru ca in Capitala terenurile au ajuns foarte scumpe si abia se mai gasesc, bucurestenii se indreapta spre periferii sau chiar spre satele si oraselele din apropierea Capitalei. Daca in oras un teren bun se vinde cu cateva sute pana la peste 1.000 de euro metrul patrat, la tara poti gasi cu pana la 100 de euro. Cei care opteaza pentru un teren fara utilitati vor scoate din buzunar aproximativ 20-30 de euro/metrul patrat, in timp ce terenurile care au in apropiere retele de gaze, apa si energie electrica se vand mai scump. Chiar daca scapa mai ieftin la achizitionarea terenului, cei care opteaza pentru unul fara utilitati sunt nevoiti sa faca cheltuieli importante apoi pentru a avea apa, gaze si energie electrica. "La tara este dificil daca nu ai in apropiere tot ce iti trebuie. Esti nevoit sa platesti mai mult decat la oras, unde este mai simpla si mai putin costisitoare bransarea la apa, la gaze, canalizarea si tot ce ii mai trebuie. De exemplu, o fosa septica te costa peste 1.500 de euro, iar pentru  golirea acesteia cu vidanja trebuie sa platesti in jur de 100 de lei. Daca nu ai apa, trebuie sapat un put pana la stratul de apa freatica, de obicei pana la o adancime de 20-30 de metri daca vrei sa ai apa buna. Muncitorii iti iau 100 de lei pentru fiecare metru sapat in adancime. Hidroforul te mai costa inca 800 de lei, la acesta e necesar si un camin ca sa nu inghete apa iarna, pe care mai dai inca 1.500 de lei. Caminul trebuie sapat si betonat la o adancime de 1-2 metri, dotat cu aerisire si instalatie electrica", ne-a povestit A.D., care si-a achizitionat recent un teren la Chitila pe care isi construieste o casa.

Transportul, mai costisitor

La cheltuielile legate de utilitati, construirea casei si amenjarea acesteia si a gradinii, se adauga costurile cu transportul. Pentru bucurestenii care muncesc in oras si locuiesc la tara, cheltuielile cu transportul sunt mai mari fata de cei care stau in oras. Pentru ca nu exista linii preorasenesti directe in toate localitatile, ei sunt nevoiti sa foloseasca masinile proprii si sa achite benzina si toate celelalte costuri legate un automobil. In fiecare luna, se cheltuiesc cateva sute de lei, in functie de distanta parcursa, iar daca o familie are mai multe masini si costurile cresc.
Cei care nu au masini proprii, merg de obicei cu microbuze sau cu autostopul. De exemplu, un locuitor din Catunu, situat la aproape 40 de km de Bucuresti achita 60 de lei zilnic, iar unul din Peris, la aproximativ 30 de km de Capitala – 50 de lei. Ambii lucreaza la o firma care este situata in apropiere de Aeroportul Henri Coanda.

Impozite mai mici

Impozitele pe care le platesc cei care locuiesc la tara sunt mai mici decat la oras. De exemplu, proprietarul unei case de 110 metri patrati si al unui teren de 1.100 metri patrati situate la Pucheni, la 45 de km distanta de Bucuresti, a platit anul trecut 176 de lei. Apa curenta il costa, in medie, 18 lei/luna, iar energia electrica 160 de lei/luna. Incalzirea cu lemne ajunge la 1.000-1.200 de lei pe an, dupa cum a declarat Pavel Mihai, locuitor din Pucheni.
O persoana din Peris plateste aproape 100 de lei impozit pentru o casa de 90 de metri patrati si un teren de aproape 600 de metri patrati. Pentru incalzire scoate din buzunar 1.600 de lei pe an, iar energia electrica il costa 70 de lei pe luna.

Cele mai citite

Sfânta Maria Mică. Nașterea Luminii Divine

Biserica catolică și cea ortodoxă sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului în ziua de 8 septembrie Sfânta Maria Mică este o zi de sărbătoare creștină care prăznuiește...

Nicolae Ciucă, între cărți și cratițe

Rețeta literaturii politice s-a scris sub ochii noștri, printre două sarmale și un pahar de vin, acompaniate de ritmuri lăutărești. Fostul general, acum șef...

Vise de milioane își așteaptă câștigătorul

Cufărul cu 5 milioane de euro așteaptă să fie deschis la Loto 6/49 Reportul la Loto 6/49 la categoria I a ajuns la peste 5,41...
Ultima oră
Pe aceeași temă