Decizia Curtii Constitutionale nu inseamna doar desfiintarea CNSAS, ci punerea intre paranteze a intregului proces de deconspirare a Securitatii. Nu este vorba doar ca nu se vor mai putea da verdicte de politie politica, asa cum incearca sa acrediteze corifeii acestei conjuratii a ticalosilor si securistilor, ci de faptul ca turnatorii, tortionarii si toate jegurile colaborationiste vor ramane necunoscute opiniei publice si nu vor mai da nici macar o minima socoteala pentru trecutul lor si raul facut. Mai mult, toti cei peste 2.000 de felicsi care au primit in acesti ani decizii de la CNSAS se vor repezi in instante sa le conteste, asta daca nu cumva, asa cum spune Lidia Barbulescu, acestea nu vor deveni nule de drept. S-a anihilat astfel dintr-un condei unul dintre dezideratele majore ale revolutiei si se poate spune, fara exagerare, ca asistam la cea mai ampla restauratie din acesti 18 ani. Victoria este deplina, raul si binele s-au omogenizat definitiv.
Decizia Curtii nu este atat de surprinzatoare cum pare la prima vedere. Cred ca tot ce s-a intamplat in acesti ultimi doi ani prefigura restauratia. Incepand cu huiduielile de la condamnarea comunismului, cand s-a spus, ce greseala, ca sunt ultimele zvarcoliri ale nostalgicilor comunisti si securisti, continuand cu abominabila campanie de denigrare a intelectualilor activi in spatiul public, cu diabolizarea raportului Tismaneanu si sfarsind cu discursurile si proiectele de lege anti-CNSAS. Acestea nu sunt simple coincidente, se vede astazi. Decizia Curtii a fost pregatita cu minutie si este doar punerea in practica a proiectului acestui cartel al ticalosilor.
Problema e ca acesta lucreaza acum la lumina, fara jena si teama, prin toate instrumentele pe care le are la dispozitie. Iata, Curtea isi poate contrazice alte sapte decizii anterioare pe aceeasi cauza, redacteaza in doar cateva ore o motivare de 27 de pagini, in timp ce altele zac cu lunile, acuza CNSAS ca este o "instanta extraordinara", stiind bine ca prostie juridica mai mare si de mai rea-credinta nu se putea spune, atata vreme cat bietele decizii ale institutiei sunt pur administrative si pot fi atacate in fata judecatorilor, ei fiind cei care dau verdicte definitive. Curtea face toate astea fara sa existe vreo posibilitate de a fi trasa la raspundere. E stat in stat si cine o controleaza conduce de fapt tara.
Orice chestiune spinoasa de guvernare sau a statului de drept se rezolva acum prin Curte, care da satisfactie pe rand diferitelor grupuri de interese. Lucrurile vor continua astfel daca nu se va revizui aceasta Constitutie stramba. Pentru asta ar trebui sa se mobilizeze fortele reformatoare ale societatii civile. Cate au mai ramas. Un demers de acest fel incepuse in urma cu un an, dar a fost dat uitarii. In timpul acesta restauratorii si-au dat mana, stiind ca puterea lor rezida in slabiciunea celorlalti.
Cauza deconspirarii Securitatii imi pare pierduta si cred ca viitoarea lupta se va da pe arhiva CNSAS, pe cele peste doua milioane de dosare. Faptul ca Guvernul pregateste o ordonanta prin care acestea sa intre in gestiunea institutului condus de consilierul pe securitate al premierului nu mi se pare de bun augur. Nu exista nici o garantie, ba din contra, ca actuala putere PNL si PSD nu se va folosi de dosare in campanie. Buna-credinta a Guvernului poate fi probata intr-un singur fel: arhiva trebuie sa fie pusa sub controlul societatii civile, dupa modelul Institutului Gauck, si nu sub cel al unor partide sau indivizi afiliati acestora. Macar atat. Altfel, se va putea vorbi nu doar de restauratie, ci si de conspiratie.