1.8 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeSpecialCartel Alfa cere MMFPS să intervină pentru soluţionarea conflictului de la Electrolux...

Cartel Alfa cere MMFPS să intervină pentru soluţionarea conflictului de la Electrolux Satu Mare

Conducerea CNS Cartel Alfa cere Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) să intervină imediat pentru soluţionarea conflictului de muncă de la Electrolux Satu Mare, acuzând conducerea societăţii că “a depăşit cadrul legal”, după ce a dispus închiderea fabricii pentru trei zile, potrivit Mediafax.

“CNS Cartel Alfa urmăreşte cu atenţie şi îngrijorare situaţia sindicaliştilor de la Electrolux care se află în grevă generală de două săptămâni, în condiţiile în care cererile sindicaliştilor şi lucrătorilor de la Electrolux, perfect justificate, nu şi-au găsit nicio rezolvare. Acţiunea de protest a fost declanşată cu respectarea tuturor condiţiilor legii, ca urmare a refuzului conducerii societăţii de a încheia un contract de muncă colectiv pentru anul 2012, identic cu cel care a fost valabil pe parcursul anului trecut”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, şi semnat de preşedintele CNS Cartel Alfa , Bogdan Iuliu Hossu, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Liderul Cartel ALFA consideră că, prin decizia de a închide fabrica pentru trei zile, conducerea Electrolux încearcă să blocheze protestele.

“CNS Cartel Alfa şi Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor Metarom consideră că ultimul demers al conducerii Electrolux, care a dispus închiderea fabricii pentru trei zile, este un gest extrem, care încearcă blocarea protestelor pe principiul «pumnului în gură» cu scopul de a descuraja acţiunea protestatarilor prin interzicerea intrării în instituţie şi mutarea protestului în afara spaţiului intreprinderii”, se arată în comunicat.

În final, Hossu solicită Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale să intervină imediat pentru soluţionarea rapidă a acestui conflict.

“CNS Cartel Alfa susţine acţiunea celor 850 de membri de sindicat şi a tuturor lucrătorilor din intreprinderea Electrolux Satu Mare şi cere Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale să intervină imediat pentru soluţionarea rapidă a acestui conflict, în derularea căruia conducerea Electrolux a depăşit cadrul legal”, apreciază Bogdan Iuliu Hossu.

Conducerea Electrolux i-a anunţat, marţi, pe reprezentanţii sindicatului Samus din Electrolux că fabrica va fi închisă timp de trei zile, de miercuri şi până vineri inclusiv.

Liderul sindicatului Samus, Sorin Faur, consideră acţiunea conducerii fabricii drept ilegală, apreciind că a fost iniţiată cu intenţia de a-i intimida pe grevişti.

Drept urmare, sindicaliştilor nu li s-a permis, miercuri, să intre pe poarta fabricii, fiind ţinuţi afară, la temperaturi de -20 de grade Celsius, iar joi dimineaţa li s-a permis intrarea în incinta fabricii timp de două ore, pentru a se putea desfăşura şedinţa tehnică de grevă.

Printr-un comunicat dat publicităţii miercuri după-amiază, conducerea Electrolux arăta că decizia de a închide fabrica din Satu Mare pentru trei zile a fost luată pentru a proteja angajaţii care nu s-au alăturat grevei.

“Având în vedere faptul că activitatea unităţii de producţie Electrolux de la Satu Mare a fost oprită timp de 11 zile lucrătoare din pricina grevei generale aflate încă în desfăşurare, managementul companiei a decis închiderea temporară a fabricii, pe o perioadă de trei zile (între 8 şi 10 februarie 2012). Hotărârea a fost luată pentru a minimiza impactul financiar determinat de încetarea producţiei. Electrolux informează, de asemenea, că au avut loc consultări între managementul companiei şi sindicat înainte de luarea deciziei, managementul companiei fiind nevoit să ia în considerare şi nevoile angajaţilor care nu s-au alăturat grevei”, se arăta în comunicatul conducerii Electrolux.

Cei 850 de sindicalişti de Electrolux s-au aflat, joi, în cea de-a 13 zi de grevă generală.

Potrivit liderului Sindicatului Samus, Sorin Faur, sindicaliştii sunt hotărâţi să continue greva.

Cele mai citite

Ciolacu, estimare optimistă privind ridicarea vizelor de SUA pentru români

Premierul Marcel Ciolacu estimează că țara noastră va intra anul viitor în programul Visa Waiver, prin care românii nu vor mai avea nevoie de...

Marcel Herzen și Alfred Bakunin cântă la unison: «noi suntem statul»

Vizita de cinci zile a lui Marcel Ciolacu în SUA reprezintă nu doar călătoria vieții lui pentru a fi  undeva departe, ci pentru a...

Tudorel Toader își amenință contracandidații la rectoratul UAIC

Tudorel Toader, fostul ministru al Justiției, a lansat amenințări la adresa contracandidaților săi la funcția de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din...
Ultima oră
Pe aceeași temă