3.3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024
AcasăSpecialCarmen Dan se declară îngrijorată de fenomenul „Balena Albastră”: Nu am stabilit...

Carmen Dan se declară îngrijorată de fenomenul „Balena Albastră”: Nu am stabilit o legătură între acest joc și cazurile cu care ne-am confruntat

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, și-a exprimat, marți, îngrijorarea privind pericolul reprezentat de jocul online „Balena Albastră”. Cu toate acestea, ea a afirmat că nu a fost stabilită o legătură între cazurile cu care s-au confruntat autoritățile și acest joc, informează Agerpres.

„Pe mine în mod sigur — și sunt convinsă că nu numai pe mine — mă îngrijorează extraordinar de tare acest fenomen. Nu am stabilit o legătură între acest joc și cazurile cu care ne-am confruntat. Recomandarea mea foarte fermă e ca împreună, părinți și educatori, pentru că vorbim și de mediul educațional, să se concentreze și să supravegheze foarte atent comportamentul elevilor și copiilor noștri pentru că, iată, e un fenomen care deja ne îngrijorează", a declarat ministrul Carmen Dan, la Palatul Parlamentului.

Totodată, ea a lansat un apel către psihologii din școli. „Rog insistent părinții să urmărească cu foarte mare atenție ce se întâmplă pentru că este evident astăzi toți sunt conectați virtual, dar este bine să știm ce se întâmplă. Nu cred că închiderea Facebook-ului este o soluție, dar cred că o supraveghere foarte atentă se impune. Noi încercăm să stabilim o legătură între acest joc și cazuistica cu care ne-am confruntat. Sper să fie fenomene izolate", a mai spus ministrul de Interne. 

Un copil de 11 ani din localitatea dâmbovițeană Cazaci, care s-a sinucis, luni, le-ar fi spus colegilor de la școală că joacă „Balena Albastră”, informează polițiștii care au efectuat cercetări în acest caz, citați de Agerpres.

Ca urmare a decesului, poliția a ridicat telefoanele și calculatorul copilului pentru a efectua o expertiză. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dâmbovița, Alexandra Niculaie, din verificări s-a stabilit că elevul le spunea colegilor că juca un anumit joc.

„Din verificări s-a stabilit că elevul care s-a sinucis le spunea colegilor că juca un anumit joc. Nu avem certitudinea că jocul a fost cauza care a dus la deces. Au fost ridicate cele două telefoane și calculatorul pe care copilul le folosea și urmează să se efectueze expertizele necesare. Părinții au declarat că nu știau că băiatul juca jocul respectiv", a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Dâmbovița, Alexandra Niculaie, pentru Agerpres.



„Balena Albastră”, jocul morții

Jocul rusesc „Balena Albastră" circulă în special în țările care folosesc limbi slavice. El are 50 de niveluri și presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primește de la un „custode", „călăuză” sau „mentor". După intrarea în joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmulețe. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se referă la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea în mod sistematic la ora 04,20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groază, escaladarea unor clădiri înalte, poduri, izolare de societate.


 Citește și: FOTO + VIDEO. Totul despre fenomenul „Balena Albastră”. Creatorul jocului, declarație șocantă despre tinerii care se sinucid: Mor fericiţi. Le dau tot ce nu pot avea în viaţa reală. Jucătorii sunt amenințați de mentori să nu părăsească jocul: Dacă mori, ai câștigat. Dacă nu, te ajutăm noi 

Efectele jocului online „Balena Albastră” a ajuns în atenția autorităților române după ce, vineri, cinci copii de la o școală din Iași au ajuns la spital, pentru că ar fi îndeplinit una dintre probele jocului. În Rusia, însă, fenomenul datează din 2013 și, până în prezent, ar fi cauzat moartea a 130 de persoane. Recent, jocul creat de Philipp Budeikin pare să capete o popularitate tot mai mare în rândul adolescenților.


Cei mai afectați de acest joc sunt copiii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani. De aceea, Poliția recomandă părinților să se asigure că știu ce activități desfășoară copiii lor în mediul online și, dacă observă o schimbare a comportamentului în ultima perioadă, să anunțe autoritățile.

Jocul online „Balena Albastră” ar fi determinat peste 130 de adolescenţi să se sinucidă. În urmă cu o săptămână, trei tineri din Chişinău au murit, după ce s-au aruncat în gol. Doi dintre ei, în vârstă de 15 şi 16 ani, au sărit de pe o clădire cu 18 etaje, iar autorităţile ar fi găsit dovezi pe paginile lor de socializare că ar fi participat la jocul „Balena Albastră”, potrivit Unimedia. Cel de-al treilea tânăr s-a aruncat de pe o clădire.


Citește și:  Gestul elevilor ieșeni, care au ajuns la spital după ce au fost găsiți asfixiați, nu se regăsește între probele provocării „Balena Albastră”. Indicii care ar trebui să le dea părinților un semnal de alarmă: răni pe corp, tăceri prelungite și trezitul repetat la ora 04.20 

Efectele jocului online „Balena Albastră” a ajuns în atenția autorităților române după ce, vineri, cinci copii de la o școală din Iași au ajuns la spital, pentru că ar fi îndeplinit una dintre probele jocului. Ulterior, însă, informația a fost infirmată de poliție. În Rusia, fenomenul datează din 2013 și, până în prezent, ar fi cauzat moartea a 130 de persoane. Recent, jocul creat de Philipp Budeikin pare să capete o popularitate tot mai mare în rândul adolescenților.


 

Cele mai citite

Republicanii câștigă controlul în Senatul SUA

Nici unul dintre partide nu părea să aibă un avantaj clar în lupta pentru Camera Reprezentanților, pe care republicanii o controlează acum cu o...

Donald Trump, noul președinte al Statelor Unite, discurs istoric

Donald Trump: Va urma Epoca de Aur a Statelor Unite Donald Trump a mulțumit familiei pentru sprijin, tuturor celor care au votat și staff-ului său...

Republicanii câștigă controlul în Senatul SUA

Nici unul dintre partide nu părea să aibă un avantaj clar în lupta pentru Camera Reprezentanților, pe care republicanii o controlează acum cu o...
Ultima oră
Pe aceeași temă