Mexicanul Carlos Slim a devenit omul cel mai bogat din lume, devansandu-l pe Bill Gates, iar francezul Bernard Arnault domina Europa. Asa arata clasamentul miliardarilor planetei in 2010, stabilit de revista americana Forbes.
Daca pentru multa lume efectele celei mai grave crize economice si financiare de dupa anii ‘30 sunt greu de suportat, nababii planetei se descurca foarte bine. Dupa socul de anul trecut, consecutiv crizei financiare din toamna anului 2008, miliardarii au revenit. 154 din cei care fusesera eliminati din lista elitelor, in special rusi, au revenit si alti 97 si-au facut aparitia. Dintre care 62 provin din Asia. "Statele Unite domina inca, dar din inertie", declara Steven Forbes, proprietarul revistei si fost candidat la prezidentialele americane, precizand ca schimbarile remarcabile din lista nababilor reflecta schimbarile care au loc in economia globala. "Economia mondiala se reasaza, pietele financiare isi revin, in special pietele emergente." In total lumea are acum 1.011 miliardari originari din 55 de tari. Clubul superbogatilor nu a atins inca recordul din 2008 (1.125), dar este in neta recuperare dupa ce s-a redus anul trecut cu 793 de membri. Multi miliardari isi protejeaza anonimatul si stau departe de "radarul" presei, altii fac orice pentru a fi siguri ca sunt pe lista.
Daca pana la mijlocul deceniului topul listei era dominat de rivalitatea amicala dintre partenerii de bridge Bill Gates si Warren Buffett, de aceasta data calculele l-au adus pe primul loc pe septuagenarul Carlos Slim, magnatul mexican al telecomunicatiilor, aflat de cativa ani in primul esalon. Cu o avere estimata la 53,5 miliarde dolari, el l-a depasit cu 500 milioane pe Bill Gates, cofondatorul Microsoft, care trebuie sa se multumeasca cu locul secund.
Americanii au inca partea leului, cu 403 miliardari, dar au trecut de la 45% la 40% din total. Au pierdut primul loc pentru prima oara din 1994 si nu sunt decat doi printre primii cinci, indienii Mukesh Ambani si Lakshmi Mittal situandu-se pe locurile patru si respectiv cinci. New York ramane orasul care are cei mai multi miliardari (60), talonat de Moscova (50) si urmat de departe de Londra (32). Primarul New York-ului, Michael Bloomberg, a trecut de pe locul 17 pe 23, dar s-a imbogatit cu doua miliarde in acest an, de la 16 la 18 miliarde dolari.
Pentru prima oara, China continentala devine a doua pepiniera de miliardari in dolari dupa Statele Unite, cu 64 de membri ai "clubului", din care 27 sunt noi. Forbes subliniaza "importanta femeilor chineze de afaceri", sapte intrand in cercul superbogatilor. Impreuna cu Hong Kong (fosta colonie britanica retrocedata Chinei in 1997, dar care isi administreaza singura afacerile), China are 89 de miliardari.
Noua economie este reflectata de istoriile unor oameni ca Wu Yajun, 45 de ani, care a devenit cea mai bogata femeie din China datorita boomului economic in orasul Chongging, unde conduce o firma imobiliara, sau Li Shufu, fiul unui fermier si presedintele companiei Geely. Producator de automobile, el ar putea da o mare lovitura in acest an, avand in plan achizitionarea firmei suedeze Volvo.
Alti nou-veniti pe lista sunt Yoshikazu Tanaka, 33 de ani, dezvoltatorul celei mai populare retele sociale internet din Japonia – Gree. El este al doilea dupa Mark Zuckerberg, 25 de ani, cofondator al retelei Facebook, in randul celor mai tineri miliardari. In Asia mai lipsesc 14 miliardari pentru a egala Europa, suma totala a averilor din regiune fiind estimata la 729 miliarde dolari. Pe lista figureaza pentru prima oara si un pakistanez, Mian Muhammad Mansha, clasat pe locul 937, cu un miliard de dolari.
Europa numara 248 de miliardari. Francezul Bernard Arnault, 61 de ani, proprietar al grupului de lux LVMH (Louis Vuitton, Moet&Chandon), l-a detronat pe germanul Karl Albrecht, ocupand locul sapte si devenind cel mai bogat om din Europa, cu o avere estimata la 27,5 miliarde dolari. Pe locul noua este spaniolul Amancio Ortega, patronul marcii de vesminte Zara, cu o avere de 25 miliarde, iar mostenitoarea grupului de cosmetice L’Oreal, Lilliane Bettencourt, ocupa locul 21, cu 6,5 miliarde.