30.7 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialCarles Puigdemont și-a lansat campania electorală din Belgia. Liderul separatist catalan crede...

Carles Puigdemont și-a lansat campania electorală din Belgia. Liderul separatist catalan crede ca alegerile „vor ratifica” dorința de independență

Liderul separatist Carles Puigdemont și-a lansat sâmbătă, în sala de conferințe a unui hotel de la periferia orașului Bruges, Belgia, campania pentru alegerile regionale în Catalonia. El este convins că alegerile „vor ratifica” dorința de independență a regiunii.

„În cursul referendumului asupra autodeterminării, noi, catalanii, am demonstrat lumii că avem capacitatea și voința de a deveni un stat independent. Și în 21 decembrie, trebuie să ratificăm acest rezultat”, a declarat Puigdemont.

Pe scena săli de conferințe nu se afla nimeni lângă el, iar în sală erau câteva zeci de persoane. Puigdemont a prezentat lista pentru alegerile regionale, compusă din membri ai formațiunii sale conservatoare Partidul Catalan European Democrat și din personalități separatiste, având ca fundal un drapel catalan și unul al UE, dar fără drapelul separatist.

În 27 octombrie, Parlamentul catalan a votat în favoarea independenței Cataloniei, declarație unilaterală urmată de punerea sub tutelă a regiunii de către Guvernul de la Madrid. Puigdemont s-a autoexilat împreună cu patru dintre foștii săi miniștri în capitala UE. Justiția belgiană examinează în prezent mandatul de arestare emis împotriva lui de Spania. Mai mult de jumătate din executivul catalan se află în detenție provizorie pentru rebeliune, instigare și deturnare de fonduri pentru organizarea referendumului considerat ilegal de către Madrid, care a anunțat alegeri regionale la 21 decembrie.

„Acestea sunt alegerile cele mai importante din istoria noastră, care vor scrie cronica secolului”, a declarat Carles Puigdemont. „Este momentul Cataloniei, nu al partidelor politice. Este momentul unității", a continuat acesta.

În cursul ultimelor alegeri regionale, din septembrie 2015, partidele separatiste au obținut  majoritatea locurilor (72 din 135) în Parlamentul regional.

 

Adina Mutar
Adina Mutar
pseudonim
Cele mai citite

Deficit bugetar în creștere: 81 miliarde lei în primele opt luni din 2024

Ministerul Finanțelor a publicat vineri datele privind execuția bugetului general consolidat pentru primele opt luni ale anului 2024, evidențiind un deficit bugetar de 81...

România, tot mai aproape de eliminarea vizelor pentru SUA: rata de respingere a cererilor de viză scade sub 3%

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat recent că România a atins un prag esențial pentru admiterea în programul Visa Waiver al Statelor Unite, subliniind că...

Record de returnare a ambalajelor în sistemul Garanție Returnare

În primele nouă luni de funcționare a sistemului Garanție Returnare (SGR), românii au returnat aproape 1,9 miliarde de ambalaje, iar luna trecută, peste un...
Ultima oră
Pe aceeași temă