-0.1 C
Bucharest
Saturday, 9 December 2023
HomeSpecialCăpşunarii români muncesc în fermele din Germania

Căpşunarii români muncesc în fermele din Germania

Românii constituie în 2011, pentru prima dată, cel mai mare grup de muncitori sezonieri din Germania, în număr de 95.000, înlocuindu-i pe polonezi la culesul de căpşune sau sparanghel, relatează Deutsche Welle, în pagina electronică, citată de Realitatea.net.

Anul trecut, polonezii reprezentau până la două treimi din numărul muncitorilor sezonieri din agricultura germană. Dar acum nu mai merită să lucreze la ferme pentru numai 6,4 euro pe oră, pentru că pot obţine locuri de muncă în domenii mai bine plătite.

La 1 mai 2011, Germania a ridicat restricţiile impuse pe piaţa muncii pentru polonezi, dar şi pentru cehi, sloveni, slovaci, estoni, letoni şi lituanieni. Cetăţenii români şi bulgari trebuie să aştepte însă cel puţin până în 2013 pentru a se bucura de aceleaşi drepturi pe piaţa muncii din Germania.

Fermierii germani i-au înlocuit astfel pe muncitorii polonezi cu cei români. În opinia fermierului Leonard Palm, lucrul cu românii are şi alte avantaje. “Bariera lingvistică este mult mai uşor de depăşit decât cu polonezii”, a afirmat el.

După 2013, însă, fermierii germani vor fi probabil nevoiţi să înceapă să recruteze muncitori ucraineni sau moldoveni, întrucât le va fi greu să mai găsească lucrători români sau bulgari.

Cele mai citite

Când vor circula trenurile din România cu 160 km/h?

Viteza medie cu care un tren de călători circulă la ora actuală în România este de 44 km/h. Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean a...

Abatoarele din Germania caută cu disperare muncitori români de sărbători. Cât este leafa

Odată cu apropierea sărbătorilor de iarnă, când toată lumea se așteaptă la vânzări generoase, este nevoie și de mai multă forță de muncă,...

Când vor circula trenurile din România cu 160 km/h?

Viteza medie cu care un tren de călători circulă la ora actuală în România este de 44 km/h. Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean a...
Ultima oră
Pe aceeași temă