20.6 C
București
vineri, 13 septembrie 2024
AcasăSpecialCanicula şi incendiile vor încetini creşterea economică din Rusia

Canicula şi incendiile vor încetini creşterea economică din Rusia

Creşterea economică din Rusia, şi aşa modestă, va încetini ca urmare a caniculei şi a incendiilor devastatoare, potrivit analiştilor care estimează prejudiciile la 7-15 miliarde de dolari (5-11 miliarde euro), transmite AFP, citat de Mediafax.

Autorităţile ruse nu vor anunţa probabil estimări oficiale înainte de câteva luni.

„Creşterea economică încetineşte deja, iar valul de căldură va amplifica procesul”, a declarat Alexandr Morozov, economist şef la divizia HSBC din Rusia.

Economia rusă s-a contractat cu 7,9% în 2009, ca urmare a recesiunii mondiale, iar autorităţile anticipează pentru acest an un avans de 4%, susţinut de creşterea cotaţiilor hidrocarburilor, care reprezintă 60% din exporturile ţării.

Instituţiile financiare internaţionale au anticipat la rândul lor ritmuri de creştere mai ridicate, deşi au subliniat că redresarea este fragilă.

Banca Mondială a avertizat, într-un raport publicat în iunie, că redresarea este neuniformă, existând numeroare probleme structurale.

Molozov evaluează impactul economic al caniculei la 1% din PIB, respectiv 15 miliarde de dolari, cel mai grav afectat fiind sectorul agricol.

El a explicat că seceta va duce la scăderea producţiei de cereale cu până la 33%.

Premierul Vladimir Putin a anunţat luni o nouă revizuire în scădere a previziunilor privind recolta de cereale, la 60-65 milioane tone, faţă de 97 milioane tone în 2009.

În plus, din cauza caniculei, companiile au anunţat închideri ale liniilor de producţie şi reducerea programului de muncă.

Vladimir Tikhomirov, economist şef la banca de investiţii Uralsib, este ceva mai optimist, anticipând pierderi de 0,5%-1% din PIB, respectiv 7-14 miliarde de dolari (5-10 miliarde euro).

„Acesta este cel mai pesimist scenariu”, a precizat Tikhomirov, care se aşteaptă ca impactul vacanţelor forţate, al creşterii mortalităţii şi al afecţiunilor să fie compensat de o relansare a activităţilor economice spre sfârşitul anului.

Scumpirile determinate de secetă vor avea un impact puternic asupra inflaţiei.

ING a majorat estimările privind inflaţia din acest an şi 2011 la 8,5%, respectiv 9,5%-10%, de la 6,8% şi 7,6%.

Estimările oficiale indică o inflaţie de 6% în acest an şi 7% în 2011, dar ministrul Economiei a recunoscut recent că indicatorul ar putea atinge un nivel mai ridicat din cauza calamităţilor naturale.

Cele mai citite

Termoenergetica București începe pregătirile pentru sezonul rece cu încărcarea instalațiilor și probe de presiune

Compania Municipală Termoenergetica București va începe miercuri, 18 septembrie, procesul de încărcare cu apă a instalațiilor de alimentare cu energie termică, concomitent cu realizarea...

Persoanele care iau un anumit medicament sunt de peste cinci ori mai susceptibile de a dezvolta psihoză

Studiul realizat de echipa condusă de psihiatrul Lauren Moran de la spitalul Mass General Brigham din Boston a adus în atenție riscurile asociate cu...

Florin Cîțu despre promisiunea lui Marcel Ciolacu făcută pensionarilor cu venituri înghețate: „Nu poți să folosești două formule pentru același sistem de pensii“

Florin Cîțu, fost prim ministru, a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook cu privire la modul în care s-au recalculat pensiile românilor. Acesta...
Ultima oră
Pe aceeași temă