7 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialCând se va dezmorţi bursa românească

Când se va dezmorţi bursa românească

Bursa românească pare cuprinsă de apatie. Investitorii străini care tranzacţionează pe bursa românească nu mai sunt interesaţi de acţiunile listate în prezent şi aşteaptă cu interes listarea Fondului Proprietatea. Brokerii consideră ca dezmorţirea bursei autohtone poate avea loc doar prin listări noi ale unor emitenţi „cu greutate”, noi produse bursiere şi o evoluţie economică pozitivă a României.

De altfel, în ultima săptămână majoritatea indicilor bursieri au avut o evoluţie descendentă, mai puţin BET-FI, care caracterizează evoluţia celor cinci SIF-uri. Acesta a scăzut cu 3,21% în intervalul menţionat, în timp ce indicele BET-NG – care urmăreşte evoluţia companiilor din domeniul energetic – a crescut cu 0,28%. Rulajele la nivelul pieţei au scăzut cu 11%. „Aşa cum era de aşteptat, nici săptămâna aceasta nu a adus evenimente care să motiveze investitorii pe bursa autohtonă. Piaţa a intrat într-o stare de aşteptare, ton dat de investitorii străini, bursa având nevoie de provocări precum listarea Fondului Proprietatea şi de o evoluţie economică pozitivă. În acest context piaţa evoluează în lateral de circa jumătate de an, fiind aşteptată o ieşire din canal anul viitor, odată cu apariţia unor noi emitenţi renumiţi, a diversificării gamei de produse şi a unui context economic naţional mai bun”, explică analiştii de la Intercapital Invest.

Brokerii consideră că apatia pentru tranzacţionarea acţiunilor este determinată de numărul redus de companii listate, dar şi de lipsa de interes a clasei politice pentru susţinerea pieţei de capital.

„Cred că piaţa are o problemă sistemică, adică se văd acum rezultatele stagnării la nivel legislativ, ale lipsei de interes pentru piaţa de capital şi ale blocajelor apărute. Dacă aveam listări, conturi globale, vânzări în lipsă, cred că altfel arăta Bursa”, a declarat pentru Mediafax Darie Moldovan, directorul de operaţiuni al SSIF Broker (BRK).

În săptămâna care a trecut au avut loc două tranzacţii deal: o tranzacţie cu titlurile BRD vineri în valoare de 12 milioane de lei, la preţul de 12 lei/acţiune şi o tranzacţie marţi cu acţiunile Antibiotice Iasi în valoare de 1,32 milioane lei la preţul de 0,595 lei/acţiune.

„BRD a fost recomandată de case internaţionale de brokeraj drept una dintre cele mai ieftine bănci din regiune şi cred că este interes în acest sens. Cel puţin acum o lună – două era interes în piaţă pentru pachete mai mari, deci s-ar putea ca şi acum să fie la cumpărare aceiaşi investitori”, sunt de părere sursele citate.

Top creşteri la BVB în săptamâna 12 – 17 decembrie
1. Bermas Suceava +17,19%
2. Electrocontact Botosani +12,14%
3. Electroputere Craiova +6,73%

Top scăderi în săptamâna 12 – 17 decembrie

1. Comcm Constanţa -14,29%
2. Armătura Cluj Napoca -12,16%
3. Transilvania Construcţii -12,08%
sursa primet.ro

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Câți bani economisesc, în medie, românii și cum îi folosesc

Majoritatea preferă să păstreze banii în casă, nu să-și deschidă conturi de depozit în bănci Un român din doi reușește să economisească lunar, iar suma...

Alegeri prezidențiale 2024: Peste 53.000 de români au votat deja în străinătate până sâmbătă dimineață

Votul pentru alegerile prezidențiale din 2024 a început vineri în cele 951 de secții organizate în străinătate. Românii aflați în afara granițelor pot vota...

Cererea ridicată și oferta limitată alimentează scumpirile locuințelor. Cât ar putea ajunge să coste un metru pătrat

Prețurile medii ale apartamentelor, atât vechi, cât și noi, au crescut semnificativ în septembrie, marcând o majorare de 15% față de aceeași perioadă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă