22.3 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

Când ar putea scăpa Rusia de sancțiunile impuse de Occident

Ministrul rus al Economiei, Alexei Uliukaiev este de părere că Uniunea Europeană (UE) şi SUA vor menţine sancţiunile impuse Rusiei pentru încă cel puţin trei ani, informează Mediafax.

Cele mai recente estimări ale Guvernului de la Moscova indică o contracţie de 2,8% a economiei pentru acest an, relatează MarketWatch.

Uliukaiev a afirmat că actuala prognoză economică a Guvernului de la Moscova, care vizează perioada 2016-2018, se bazează pe un scenariu care arată că ţările din Vest nu vor ridica sancţiunile impuse Rusiei.

Ministrul rus al economiei a indicat că rubla va continua să rămână la un nivel scăzut faţă de dolar, din cauza sancţiunilor, iar ieşirile de capital se vor situa la un nivel mai ridicat decât în absenţa acestor măsuri.

Rubla a avansat joi cu 1,2% faţă de dolar, la 51.5650 unităţi pentru un dolar, la jumătate şedinţei de tranzacţionare, potrivit Bloomberg.

În afara membrilor UE şi a Statelor Unite, printre ţările care au impus sancţiuni Moscovei pe fondul conflictului din estul Ucrainei se numără Norvegia, Canada şi Japonia.

Guvernul de la Moscova estimează că economia rusă se va contracta cu 2,8% în acest an, aceasta fiind prima scădere a produsului intern brut din 2009 până în prezent.

De asemenea, estimările prezentate de către ministrul economiei indică faptul că Rusia va ieşi din recesiune anul viitor, când economia este prognozată să avanseze cu 2,3%.

În acest sens, Uliukaiev a arătat că investiţiile vor urca cu 3% în 2016, în timp ce comerţul cu amănuntul va creşte cu 1,4%.

Banca centrală a Rusiei a estimat că economia va scădea cu până la 4% în acest an, contracţia de anul viitor urmând să se situeze între 1% şi 1,6%, la un preţ mediu al petrolului de 60-65 de dolari pe baril.

Ultima oră
Pe aceeași temă