La doar cateva zile de la declansarea scandalului legat de politizarea modului in care sunt impartiti, in Bacau, banii pentru invatamant, o noua problema naste acum controverse privitoare la criteriile dupa care sunt distribuite aceste fonduri. Este vorba de schimbarea, peste noapte, a locatiilor stabilite pentru constructia unor campusuri scolare in judetul Bacau.
Gandite, la inceputul anului trecut, ca o modalitate de sprijin pentru elevii din mediul rural, unde accesul la educatie devine, de la un an la altul, tot mai anevoios, respectivele campusuri scolare incep sa fie mutate acum ca niste mingi de ping-pong pe harta judetului. Imediat dupa lansarea acestui program de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii, fosta conducere a Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bacau a stabilit, in urma analizei cifrelor de scolarizare, dar si a profilurilor unitatilor de invatamant, ca cele mai potrivite locatii pentru constructia acestor campusuri scolare ar fi comunele Parincea, Podu Turcului si Sascut, precum si orasul Buhusi. In felul acesta, elevii inscrisi la scolile din aceste localitati, care strabateau pe jos, in fiecare zi, kilometri buni, prin ger sau prin ploaie, pentru a putea ajunge la ore, ar fi fost cazati in caminele care urmau sa se construiasca aici si ar fi avut posibilitatea sa ia, tot aici, masa la cantina. Elevii urmau sa fie adusi in campus la inceputul saptamanii, ramaneau aici pana vinerea, dupa care erau dusi, tot cu microbuzele, acasa. Pe langa sali de clasa, cantine si spatii rezidentiale pentru elevi, in aceste campusuri urmau sa isi faca loc si cateva locuinte pentru profesori, pentru a atrage, in acest fel, si cadrele didactice calificate spre mediul rural.
Schimbarea locatiilor
La scurt timp de la stabilirea acestor locatii, conducerea ISJ s-a schimbat, iar campusurile scolare au inceput sa fie directionate catre alte destinatii. Asa se face ca acum doar un singur campus ar mai urma sa fie construit in mediul rural, respectiv in comuna Parincea, iar urmatoarele trei, in municipiul resedinta de judet, in vecinatatea liceelor "Anghel Saligny", "Ion Ghica" si "Stefan cel Mare". Asa cum era stabilit in proiectul initial, in incinta acestor campusuri scolare ar urma sa se construiasca, pe langa camine si cantine scolare, locuinte pentru o parte din profesorii care vor preda aici.
Influenta politica, negata de seful ISJ
Inspectorul scolar general Ovidiu Cojocaru ne-a declarat ca politicul nu a avut nici o influenta in schimbarea locatiilor pentru constructia acestor campusuri. Asta in ciuda faptului ca si comuna Parincea, si municipiul Bacau sunt conduse de primari liberali, colegi de partid cu inspectorul scolar general Cojocaru. Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau, a incercat, la randul sau, sa ne convinga ca nu a existat nici o influenta politica in luarea unei astfel de decizii si ca singurul criteriu luat in calcul a fost cel al cifrelor de scolarizare. "O treime din elevii din judet invata in municipiul Bacau. Nu poti face investitii de miliarde de lei in localitati in care invata doar cativa elevi", a argumentat primarul Stavarache.