17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialCampionii concediilor medicale, taiati de la plata

Campionii concediilor medicale, taiati de la plata

» Impotriva minerilor care folosesc concediile de boala ca pretext pentru chiul vor fi luate masuri dure. Compania Nationala a Huilei Petrosani a decis sa taie in carne vie, asa incat sa rezolve problema foilor de boala mincinoase odata pentru totdeauna. Ajutorul solicitat de administratia miniera altor factori responsabili se lasa inca asteptat.

Compania Nationala a Huilei Petrosani nu mai este dispusa sa tolereze aceste practici. Cu resursele financiare diminuate, administratia miniera din Valea Jiului nu mai poate si nu mai vrea sa-i plateasca pe cei care trag chiulul si se pretind bolnavi, cu ajutorul unor medici care elibereaza adeverinte cu diverse boli pentru concedii medicale. Lunar 10% din personalul Companiei lipseste pe motiv de boala, insa aproximativ jumatate dintre mineri sunt cu adevarat suferinzi. "Pentru cei care inregistreaza concedii medicale, cu exceptia celor care au boli profesionale, accidente de munca sau boli cronice, nu avem resursele financiare sa-i putem plati la timp. Ii vom plati intai pe cei care lucreaza, si apoi si pe ei", a declarat Constantin Jujan, directorul Companiei Nationale a Huilei Petrosani.

Angajatii Companiei care in scriptele medicale au suferit de tot felul de boli vor fi scosi la suprafata, evident cu salarii mai mici, iar conducerea CNH Petrosani spune ca se gandeste doar la sanatatea lor. "Avem grija de sanatatea angajatilor. Cei care vin dupa luni de zile de concediu medial se vor reface in locuri de munca care nu solicita un efort de munca intens. Isi vor recupera capacitatea de munca si atunci cand considera ca sunt apti de munca in subteran, le vom da acceptul, dupa un control medical, pentru a-si continua munca in subteran", a mai spus Jujan. Problema concediilor medicale este deosebit de spinoasa la unitatile miniere din Valea Jiului, mai ales in perioada verii, cand numarul bolnavilor creste spectaculos. Anul trecut, cand minerii din valea Jiului au fost in foaie de boala aproape 1000 de ani, s-a cerut chiar sprijinul Ministerului Sanatatii pentru a-i depista si sanctiona pe medicii care acorda cu prea mare usurinta foi de boala mincinoase, insa degeaba. Oficialii Companiei Nationale a Huilei Petrosani sunt de parere ca in unele cazuri bolile sunt imaginare, pentru ca la examenul periodic obligatoriu ortacii primesc "apt de munca" chiar si pentru grupele speciale, ceea ce inseamna ca sunt sanatosi.

Sindicate

» Nemultumire

Decizia adoptata de conducerea CNH a starnit insa nemultumirea unor sindicate, iar unul dintre ele, respectiv Federatia Nationala a Muncii, anunta ca va da in judecata Compania si va acorda asistenta juridica gratuita minerilor care vor avea de suferit de pe urma acestei decizii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă