Ministrul irlandez al intreprinderilor Mary Coughlan a ordonat o campanie de verificare a firmelor, ce are ca scop depistarea celor aproximativ 5.000 de romani si bulgari suspectati ca muncesc ilegal in Irlanda, relateaza The Sunday Times, potrivit NewsIn,
Inspectorii de la Autoritatea Nationala pentru Drepturi de Angajare (Nera) vor primi imputernicirea de a verifica daca intreprinderile au respectat legislatia cu privire la permisele de munca. Cei care vor fi depistati ca au angajat muncitori fara permise de munca risca amenzi de pana la 250.000 de euro sau chiar pana la zece ani inchisoare.
Ger Deering, directorul Nera, spune ca cei 78 de inspectori ai sai sunt "instruiti" si vor fi autoritzati sa aplice de luna viitoare legea cu privire la permisele de munca. Agentia are o lista cu 2.000 de companii suspectate ca ar fi angajat ilegal muncitori romani si bulgari.
Spre deosebire de modul in care a procedat la extinderea UE din 2004, cand nu a impus niciun fel de restrictii, Irlanda si-a inchis piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari, dupa aderarea tarilor lor la UE la 1 ianuarie 2007, astfel ca cel putin pana in 2011 muncitorii din Romania si Bulgaria au nevoie de permise de munca.
Operatiunea de depistare a romanilor si bulgarilor care muncesc ilegal a fost decisa dupa ce mai multe departamente ale guvernului irlandez si-au confruntat datele si au ajuns la concluzia ca din 2007 pentru romani au fost emise numai 281 de permise de munca, iar pentru bulgari 66, in conditiile in care exista totusi 22.414 romani si 1.915 bulgari care au solicitat numere personale pentru servicii publice.
Autoritatile recunosc ca exista o anumita confuzie in randul firmelor, care presupun ca, la fel ca in cazul celorlalti cetateni europeni, daca romanii si bulgarii sunt cetateni UE, atunci pot munci in Irlanda daca au un numar personal pentru servicii publice. Autoritatile mai spun ca stiu care sunt companiile care au angajat muncitori romani si bulgari la negru si ca aceste firme nu sunt numai dintr-un anumit sector. Acestor companii li s-au trimis avertismente scrise ca angajatii lor trebuie sa aiba permise de munca. Sunt circa 2.000 de companii care par sa fi angajat peste 5.000 de romani si bulgari fara permisele de munca necesare.
Recent, guvernul irlandez a introdus noi reguli care fac si mai dificila obtinerea unui permis de munca pentru muncitorii din afara UE. Acestia, alaturi de romani si bulgari, pot solicita permise numai in anumite ramuri industriale. Toate slujbele pe care le solicita trebuie oferite public mai intai, timp de opt saptamani, cetatenilor UE si daca raman vacante, abia atunci pot fi incredintate muncitorilor romani, bulgari sau ale caror tari nu sunt din UE, reaminteste The Sunday Times.