» Curtea de Apel din Neapole, sudul Italiei, a confirmat ieri 16 pedepse cu inchisoarea pe viata date membrilor clanului Casalesi, cel mai puternic al Camorrei napolitane, sentinta amintind de "maxi-procesul" contra mafiei siciliene de acum doua decenii.
Curtea s-a reunit de luni cu usile inchise pentru a delibera sub protectia fortelor speciale in inchisoarea-bunker Poggioreale, un cartier din Neapole. Din 2005, magistratii au judecat in cadrul procesului "Spartacus" 31 de membri ai clanului Casalesi si acum procurorul a cerut confirmarea celor 16 condamnari la inchisoare pe viata pentru o serie de asasinate. Printre cei 16 se numara presupusul "boss" Francesco "Sandokan" Schiavone, 55 de ani, inchis din 1998 intr-o inchisoare de inalta securitate, si alti trei sefi mafioti, Francesco Bidognetti, Michele Zagaria si Antonio Iovine, ultimii doi condamnati in contumacie si dati in urmarire generala. Procesul a fost punctat de episoade dramatice: cinci persoane care au acceptat sa colaboreze cu politia au fost asasinate si, in plina sedinta, un judecator si doi ziaristi au fost amenintati cu moartea. Episoadele fac parte din "strategia terorii", care, pe parcursul unui proces, poate descuraja eventualele persoane ce doresc sa se revolte contra puterii clanului mafiot.
"Clanul se teme", scria in La Repubblica Roberto Saviano, autorul cartii "Gomorra", in care a dezvaluit amploarea fenomenului Camorrei. Casalesi, cartelul criminal ce provine din Casal di Principe, in provincia Caserte, si-a extins progresiv puterea in intreg teritorul Italiei printr-un razboi care, in trei decenii, a facut peste 1.000 de victime.
» Sunt in curs mai multe procese anexa la "Spartacus" privind raporturile clanului cu politicul si intreprinderi ilegale.
» Puterea din umbra
Camorra napolitana este una dintre cele patru mafii italiene, fiecare cu propriul sau teritoriu de influenta, celelalte trei fiind Cosa Nostra in Sicilia, ‘Ndrangheta in Calabria si Sacra Corona Unita in Puglia. Camorra este o nebuloasa a crimei organizate cu mai multe zeci de familii rivale, afiliate sau nu clanurilor principale, si isi are originea in regiunea Neapole, dispunand de circa 5.000 de membri. Activitatile ei depasesc frontierele Italiei si implica trafic cu droguri si arme, prostitutie, racket, trafic de deseuri toxice, lucrari publice si marea distributie. Din 1979, Camorra a ucis mai multe persoane decat ETA si IRA impreuna, mai multe decat mafia rusa, familiile albaneze sau Brigazile Rosii, fiind recunoscuta pentru violenta extrema.