25.3 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialCameron: 2016, anul în care relația Marii Britanii cu UE se va...

Cameron: 2016, anul în care relația Marii Britanii cu UE se va schimba radical

Premierul britanic David Cameron a sugerat, vineri, că și-ar dori ca referendumul în privinţa apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană să se desfășoare în 2016, înainte de termenul limită autoimpus, de doi ani. Consultarea va determina viitorul rol al ţării în lumea comerțului și afacerilor și cum va arăta blocul comunitar, relatează Reuters, citată de Agerpres. 

Citeşte şi: UPDATE. Cameron, după întrevederea cu Iohannis: Vreau ca Marea Britanie să rămână într-o Uniune Europeană reformată

Cameron a declarat că a obținut o cale pentru ajungerea la un acord în privința procesului de renegociere în vederea obținerii unor condiții mai bune pentru Marea Britanie în UE, lucru de care spune că este nevoie pentru a-i convinge pe electori, tot mai sceptici, să voteze în favoarea rămânerii în blocul comunitar.

„Cred că 2016 va fi anul în care vom reuși ceva cu adevărat vital, care va schimba fundamental relația Marii Britanii cu UE și prin care vom răspunde îngrijorărilor populației britanice privind apartenența” la blocul comunitar, a spus el, vineri, într-o conferință de presă la Bruxelles, după un summit al UE.

Însă el a reamintit că a stabilit data limită pentru referendum pentru sfârșitul lui 2017. „Am vrut întotdeauna să îmi ofer timp pentru a face totul cum trebuie. Substanța este ceea ce contează”, a adăugat Cameron.

Citeşte şi: Ce au discutat David Cameron şi Dacian Cioloş, la Palatul Victoria

Pe de altă parte, premierul britanic a declarat că țara sa este pregătită să își ajute partenerii europeni să-și securizeze frontierele în încercarea de a face față crizei imigrației și că UE are nevoie de un schimb de date și de o cooperare mai sistematice privind securitatea aviației pentru a combate terorismul.

Liderii europeni, reuniți joi și vineri la Bruxelles, au discutat pentru prima dată despre cererile de reformă ale lui Cameron, cu numai doi ani înainte de anunțatul referendum privind apartenența Marii Britanii la blocul comunitar.

Premierul britanic a evidențiat patru domenii în care încearcă să obțină schimbări până la referendum: competitivitate, suveranitate națională, guvernanță economică și accesul altor cetățeni din UE la ajutoarele sociale. Ultimul subiect este și cel mai sensibil, statele membre opunându-se cu tărie oricăror discriminări în Marea Britanie împotriva cetățenilor lor.

Cele mai citite

Un accident grav, soldat cu morți și răniți, a blocat Valea Oltului

Un accident grav s-a produs sâmbătă după amiaza pe Valea Oltului. O persoană a murit și altele sunt rănite. Circulația mașinilor este blocată. Potrivit IPJ...

PSD vrea reducerea taxării cu 5 procente pe salariile mici și medii. Câți bani ar rămâne în buzunarele românilor

Ministrul Adrian Câciu a declarat că măsura ar duce la creșterea puterii de cumpărare a românilor și la competitivitatea companiilor Ministrul investițiilor și proiectelor europene,...

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...
Ultima oră
Pe aceeași temă