36.9 C
București
vineri, 12 iulie 2024
AcasăSpecialCalmantul care l-a ucis pe Prince a făcut numeroase victime

Calmantul care l-a ucis pe Prince a făcut numeroase victime

Fentanilul, un puternic calmant care a fost identificat de medicul legist drept cauza morţii superstarului Prince, în urmă cu aproximativ 6 săptămâni, reprezintă o gravă ameninţare, pe întregul teritoriu al SUA semnalându-se numeroase cazuri de decese din cauza unor supradoze cu acest medicament, avertizează autorităţi federale americane, transmite Reuters, citată de Agerpres

Cel mai puternic narcotic cunoscut, Fentanilul este un opioid de sinteză obţinut în anii ’50, în Belgia şi are o potenţă de 50 de ori mai ridicată decât heroina şi de până la 100 de ori mai mare decât morfina, conform Centrului american pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). Această agenţie guvernamentală a subliniat că fentanilul obţinut în laboratoare ilegale şi decesele în urma supradozelor cu această substanţă reprezintă o problemă din ce în ce mai gravă. 

Prince, 57 de ani, unul dintre cei mai influenţi muzicieni din generaţia sa, a fost găsit mort în reşedinţa sa dintr-o suburbie din Minneapolis la 21 aprilie. Cauza decesului a fost o supradoză autoadministrată din acest medicament, conform raportului medicului legist ce a fost dat publicităţii joi. 

Numărul deceselor din cauza supradozelor cu opioide sintetice a crescut cu peste 80% în 2014 prin comparaţie cu anul anterior, iar o mare parte din aceste decese sunt legate de prezenţa mai abundentă pe piaţa neagră a fentanilului produs în laboratoare ilegale. Conform datelor oficiale, numai în statul Ohio au avut loc 514 situaţii de supradoză cu fentanil în 2014, faţă de doar 92 cu un an înainte. 

Autorităţile americane antidrog (The U.S. Drug Enforcement Administration) au emis o alertă la nivel federal cu privire la pericolul reprezentat de fentanil, precizând că până şi o doză mică poate ucide. Un medicament destinat în exclusivitate pacienţilor cu boli în stadii terminale, fentanilul este produs în cantităţi din ce în ce mai mari în laboratoare ilegale şi apoi este vândut pe piaţa drogurilor. 

Deocamdată nu se ştie dacă Prince avea o prescripţie pentru fentanil după ce a suferit o intervenţie chirurgicală la şold. În cazul în care i-a fost prescris acest calmant, identitatea medicului care a făcut acest lucru rămâne încă necunoscută, conform publicaţiei Minneapolis Star Tribune. Burt Kahn, un avocat specializat în cazuri de malpraxis, a precizat că dacă Prince lua acest calmant pe o reţetă prescrisă de un medic, cadrul medical respectiv poate răspunde penal. „Fentanilul este un medicament care nu ar trebui niciodată prescris unui pacient aşa cum era Prince, care nu suferea de cancer în fază terminală, pentru că pericolul de supradoză este foarte ridicat”, a susţinut Kahn. 

Între anii 2005 – 2007, conform autorităţilor americane, s-au produs peste 1.000 de morţi din cauza consumului de fentanil, majoritatea lor în Chicago, Detroit şi Philadelphia. Atunci, sursa de fentanil era un singur laborator clandestin din Mexic ce a fost distrus.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă