0.4 C
București
vineri, 13 decembrie 2024
AcasăSpecialCallatis in epoca greaca

Callatis in epoca greaca

» Muzeul de Arheologie "Callatis" si Colegiul Economic Mangalia au organizat o lectie deschisa despre trecutul elen al acestor tinuturi.

» Cei prezenti, printre care multi elevi, au avut ocazia sa descopere o mica parte din istoria acestpr meleaguri.

Muzeul de arheologie "Callatis" si Colegiul Economic Mangalia, in parteneriat cu Primaria Municipiului Mangalia, au organizat o lectie deschisa intitulata "Teritoriul callatian in epoca greaca". In cadrul evenimentului, cercetatorul stiintific Nicolae Alexandru a prezentat doua materiale din care a reiesit ca teritoriul callatian, in epocile greaca si elenistica, se intindea in partea de nord pana la Tuzla si Techirghiol, in vest pana la Comana, Cotu-Vaii, Valcele, Coroana, Tvardica, Gorisana, iar pe linia litoralului: Costinesti, 23 August, 2 Mai, Vama-Veche, Capul sabla. In interiorul acestei arii au fost descoperite asezari care apartin aceleiasi perioade la: Dulcesti, Pecineaga, Mosneni, Arsa, Hagieni si Limanu. Asezarile identificate in teritoriul callatian sunt asezari deschide sau fortificate.

 

Concluzia a fost aceea ca teritoriul rural callatian a fost organizat la inceputul secolului al IV-lea i.Hr. si se invecina la nord cu teritoriul tomitan, iar la sud cu cel dionysopolitan. In etapele urmatoare ale proiectului, elevii vor participa la cercetari pe santierele arheologice de la Mangalia si la activitatile de restaurare si conservare a materialelor arheologice descoperite. "Am afirmat in repetate randuri ca muzeul reprezinta o institutie deschisa tuturor, spatiul sau generos trebuie utilizat pentru lectii deschise in care elevii invata mai multe decat in sala de clasa. Practica ajuta la fixarea teoriei, iar meseria de muzeograf sau cercetator este interesanta, chiar daca este privita ca o "cenusareasa" a vremurilor noastre", a precizat primarul Mihai Claudiu Tusac.

Activitatea a facut parte din proiectul cultural "Muzeografii si arheologii de maine", ai carui coordonatori sunt dr. Sorin Marcel Colesniuc si prof. Ibolya Negoita, un proiect cu o durata de patru ani, in care parteneri sunt Muzeul de Arheologie "Callatis" Mangalia si Colegiul Economic".
Proiectul are ca scop atragerea elevilor catre profesiile specifice unei institutii muzeale, printre acestea fiind in primul rand cele de specialisti in cercetarea, restaurarea, conservarea si valorificarea expozitionala a materialelor arheologice descoperite pe santierele de salvare sau sistematice.

Cele mai citite

FCSB remiză albă cu Hoffenheim (0-0) și e foarte aproape de calificarea în faza eliminatorie a Europa League

FCSB a terminat la egalitate cu echipa germană Hoffenheim, 0-0, joi seara, pe Rhein-Neckar-Arena din Sinsheim, în etapa a şasea a competiţiei de fotbal...
Ultima oră
Pe aceeași temă