10.9 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSpecialCălin Popescu Tăriceanu a fost reclamat la CNCD

Călin Popescu Tăriceanu a fost reclamat la CNCD

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru declarații publice în care a folosit termenul “autism” în mod peiorativ. Reclamația a fost depusă, marți, de Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA).

”FEDRA consideră ofensatoare atât exprimarea la adresa persoanelor cu tulburări din spectrul autist, cât și atitudinea cu care un reprezentant al clasei politice se raportează la aceasta categorie defavorizată. Este nepermis clasei politice să persevereze în a folosi termeni precum “autism/autist” pentru a atrage atenția publicului asupra unor aspecte negative din conduita colegilor de breaslă, asociind atât afecțiunea, cât și persoanele care suferă de autism, cu acțiuni și comportamente negative”, explică reprezentanții FEDRA într-un comunicat oficial.

FEDRA solicită scuze publice din partea lui Călin Popescu Tăriceanu și, de asemenea, cere Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, sancționarea acestuia, conform legii.

Președintele Senatului, a declarat, luni, că poziţiile lui Crin Antonescu de după rezultatele parţiale sunt ale unei persoane care suferă de autism: “Mesajele date de Crin Antonescu par să fie mai degrabă cererea unei persoane lovite de autism”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

”Faptul că oameni politici încă folosesc peiorativ termenul de “autism”, în discursurile publice, asociindu-i conotații negative, nu aduc doar ofensă persoanelor cu autism, ci instigă indirect la discriminarea și stigmatizarea acestora. Mai mult decât atât, deși reprezentanții clasei politice care au folosit același gen de discurs au fost sesizați în repetate rânduri  (prin mesaje oficiale sau prin rețelele de socializare), aceștia nu au revenit niciodată cu scuze publice și cu explicații menite să diminueze consecințele neplăcute ale declarațiilor lor asupra persoanelor cu autism”, explică reprezentanții FEDRA.

În ultimii ani, organizațiile care promovează drepturile persoanelor cu autism din România au informat cu regularitate clasa politică și decidenții politici cu privire a tulburarea de spectru autist, pentru a o face cunoscută și înțeleasă. De asemenea, s-au făcut și încă se fac eforturi mari pentru legiferarea unor direcții care să diminueze gradul de discriminare și stigmatizare a persoanelor cu autism și să faciliteze integrarea socială a acestora.

Cele mai citite

Rusia a arestat patru cetățeni din Tadjikistan care ar fi comis atacul de la Moscova. Toți au urme de violență, unul a fost adus...

Patru bărbați din Tadjikistan au fost aduși în fața unui tribunal din Moscova, fiind acuzați că au comis atacul terorist de vineri, soldat cu...

150 de tineri pot face internship la Guvern

Programul Oficial de Internship al Guvernului României va continua și în acest an, 150 de stagiari având șansa de a activa în instituțiile administrației...

Transformând problemele în oportunități – 5 abordări proactive pentru a deveni un manager mai bun

În lumea complexă și dinamică a managementului, abilitățile de leadership și capacitatea de a gestiona o echipă de angajați sunt cruciale pentru succesul organizației....
Ultima oră
Pe aceeași temă