4.3 C
București
duminică, 1 decembrie 2024
AcasăSpecialCalifornia: ieri, Eldorado, azi, in faliment

California: ieri, Eldorado, azi, in faliment

Arnold Schwarzenegger vinde inchisoarea San Quentin si stadionul Coliseum pentru a limita deficitul bugetar.

Finantele guvernului Californiei, cu sediul in Sacramento, se afla intr-o situatie dezastruoasa.

Guvernatorul statului american California, fostul actor Arnold Schwarzenegger, a anuntat joi taierea a 5.000 de posturi din sectorul public, anuntand si alte masuri de austeritate pentru a limita deficitul bugetar imens, cum ar fi vanzarea unei inchisori, a unui stadion si a mai multor terenuri apartinand guvernului local din Sacramento. Guvernatorul Californiei – cel mai populat stat din federatia americana, cu peste 37 de milioane de locuitori – a propus inghetarea cheltuielilor din educatie, sistemul sanitar si sistemul penitenciarelor, pentru a face fata unei scaderi drastice a veniturilor statului, provocata de criza economica. Schwarzenegger trebuie sa limiteze de asemenea si deficitul bugetar istoric, care in conditiile crizei economice se ridica la nu mai putin de 15,4 miliarde de dolari. "Pentru a rezolva criza actuala de lichiditati, nu putem sa evitam reducerile profunde si dureroase ale cheltuieilor. O parte din aceste solutii nu au mai fost luate in calcul niciodata", a admis Schwarzenegger, subliniind ca scaderea veniturilor bugetare este o premiera din 1938 incoace.

Guvernatorul a propus o scadere cu trei miliarde de dolari a bugetului pentru educatie, ceea ce ar avea drept consecinta concedieri si o reducere cu cinci zile a anului scolar. El mai incearca sa obtina intre 600 de milioane si un miliard de dolari din vanzarea unor proprietati ale statului precum stadionul Los Angeles Memorial Coliseum sau inchisoarea San Quentin, situata la nord de San Francisco, construita in 1880. Statul va scoate la vanzare si terenuri folosite de obicei pentru organizarea de targuri. Anuntul lui Schwarzenegger privind masurile de austeritate a venit cu mai putin de o saptamana inainte de un referendum in care californienii sunt chemati sa voteze sase masuri prin care California ar putea sa evite cresterea deficitului bugetar de la 15,4 la 21,3 miliarde.

 

Cele mai importante vizeaza crearea unui fond de siguranta prin limitarea prin lege a cheltuielilor viitoare si autorizarea guvernului din Sacramento sa contracteze imprumuturi garantand cu veniturile viitoare ale loteriei de stat. Sondajele de opinie realizate saptamana aceasta aratau insa ca la votul de marti, californienii intentioneaza sa nu aprobe nici una dintre propuneri, cu exceptia uneia, care vizeaza taierera salariilor deputatilor din legislativul statului in anii in care bugetul inregistreaza deficit. Aceasta masura nu va avea insa vreun efect cuantificabil asupra situatiei bugetului.

Cele mai citite

Hassam Louka, șeful securității siriene, a vrut să-l aresteze pe Bashar al-Assad și familia lui

Regimul lui Bashar al-Assad se confruntă cu o dublă amenințare: o tentativă de lovitură de stat condusă de șeful securității Hassam Louka în Damasc...

Șapte ani fără Regele Mihai. Sute de oameni alături de Familia Regală la Curtea de Argeș

Sâmbătă, 30 noiembrie 2024, la Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală din Curtea de Argeș a avut loc o ceremonie religioasă și militară, la împlinirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă