28.9 C
București
duminică, 21 iulie 2024
AcasăSpecialCalificarea a pierdut-o Victor Piturca

Calificarea a pierdut-o Victor Piturca

» Jucatorii alesi de selectioner au stiut, cu foarte mici exceptii, numai pasul inapoi, nu si pe cel inainte.
» In 270 de minute de joc, nationala Romaniei a reusit un singur gol, marcat in urma unei greseli imense a apararii adverse. Una peste alta, nu am construit mai mult de 2-3 faze importante de poarta!
» Tactica "otravirii fantanilor" si a "parjolirii holdelor" nu mai e la moda.
» Piturca a tinut sa urmeze "reteta" Bölöni.

L-am crezut pe victor piturca un mare antrenor. M-am inselat. Sau poate ca este, dar numai pentru anumite momente ale desfasurarii jocului, cum ar fi faza preliminariilor, de exemplu. La turneul final insa Piturca a dezamagit. si-a aratat limitele. si-a probat frica, s-a dovedit a fi limitat in ceea ce priveste tactica de joc, nu s-a aratat a fi capabil sa-si capaciteze elevii la o "nebunie", la o rupere de ritm. Nici un moment nu si-a aratat sclipirea de geniu, nici un moment nu a riscat. Daca ar fi putut, ar fi introdus pe teren 16, nu 11 jucatori, dar pe 14 dintre ei i-ar fi ales tot cu profil defensiv.

Totul pleaca de la selectie
Selectionerul e cel care face echipa si raspunde pentru rezultatele ei. Acum Piturca ar trebui sa raspunda pentru ratarea calificarii in sferturi si pentru faptul ca "tintitele" patru puncte nu au fost obtinute decat pe jumatate. Ar trebui sa spuna de ce Romania nu a avut in lot nici un jucator de creatie la mijlocul terenului, nici un fotbalist care sa stie pasul inainte, nu numai pe cel inapoi. De ce l-a lasat acasa pe Trica, un fotbalist care a demonstrat in campionat ca e mai in forma decat Cocis, Nicolita, Petre si inca vreo 3-4 jucatori din acest lot, la un loc? De ce nu au avut loc Florin Bratu, oricum mai "in vana" decat Daniel Niculae, Marius Niculae si, probabil, Marica (sarmanul, dupa un sezon ratat total la Stuttgart nu a intrat nici macar un minut la Euro…), Ionel Danciulescu, Florin Costea? Una peste alta, Piturca a pornit cu stangul inca de la selectia lotului de 23, iar asta s-a vazut pentru ca el nu a avut solutii, "sange proaspat" in momentele dificile.

Piturca nu a vrut sa-l contrazica pe Bölöni
Victor Piturca a luat parca de bune observatiile malitioase ale lui Ladislau Bölöni la adresa poporului roman, afirmatii care ne-au suparat la inceputul turneului. "Poporul roman nu este curajos si este lipsit de ambitie, deoarece a invatat sa se multumeasca cu putin. (…) Are o mare capacitate de a suferi in tacere, fara a se revolta. Toate aceste caracteristici se gasesc in fotbalul nostru si in jocul echipei nationale", spunea Ladislau Bölöni, starnind o adevarata revolta printre romani.
Dar Piturca a vrut sa arate cu tot dinadinsul ca Bölöni a avut dreptate. Nu a avut curaj, nu a insuflat ambitie elevilor sai, a suferit in tacere, fiind "calarit" de Franta, Italia si Olanda, si nu s-a revoltat nici o clipa. A sperat ca tactica "otravirii fantanilor" si a "parjolirii holdelor" se poate repeta si s-a inselat. A tinut o data, cu victoria din mlastina de la Constanta, dar a doua oara…

Pacat de sansa noastra…
Ne-am amagit luand de bune niste rezultate care, de fapt, au fost insuccese.
Sa o luam cu inceputul. Egalul cu Franta (0-0), ne dam seama acum, a fost un esec din toate punctele de vedere. De departe, cel mai urat, mai plicticos si mai lent
meci de la Euro ar fi putut insemna un start cu dreptul, pentru ca, abia la final si-au dat unii seama, "cocosul" lui Domenech a fost schiop, surd si chior. Dar Piturca a vrut sa ne aparam ca la Rovine si sa inregistram "performanta" istorica de a nu trage nici un sut pe poarta in 90 de minute in fata celui mai accesibil adversar din grupa!
Italia, episodul doi al aventurii de la Euro, a insemnat si cel mai bun meci al nostru, 1-1 cu campioana mondiala. Am incercat mai mult, am avut mai mult curaj, am trecut mai des centrul terenului, dar totul, mai ales, datorita italienilor, care ne-au prins intr-un vartej din care nu puteam iesi decat jucand ca ei. Daca am fi jucat cu Franta si Olanda in aceeasi maniera, altele ar fi fost rezultatele si, cu siguranta, alta ar fi fost impresia generala asupra echipei noastre.

Olanda a fost "bomboana" pe coliva evolutiei noastre. Nu am fost in stare sa punem presiune pe o echipa de rezerve, nu am putut sa tinem la respect o formatie care ne-a invitat sa o atacam si sa o invingem. Sa fim seriosi, Olanda nu a vrut sa ne bata, dar daca i-am rugat…
Pacat. Intr-o grupa cu campioana mondiala, vicecampioana mondiala si cea mai in forma echipa de la Euro am fi putut obtine calificarea. Nu am facut-o pentru ca ne-a fost frica si ne-am demonstrat limitele. si pentru ca Piturca s-a demonstrat a fi, la turneul final, opusul celui din preliminarii: pe cat de inspirat a fost acolo, pe atat de penibil s-a prezentat la Euro.

Bogdan Costea
Bogdan Costeahttp://bogdan-costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă