23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialCaldura frige montarea aerului conditionat

Caldura frige montarea aerului conditionat

» Instalarea contra cost a aerului conditionat a dezvoltat o adevarata specula a firmelor de profil.

» Montajul la domiciliu se face doar pe baza de programare, ce poate dura si cateva saptamani, sau platind taxa de urgenta.

» In mod normal, pretul unei instalari nu ar trebui sa depaseasca 200 de lei pentru un traseu frigorific standard de trei metri.

Temperaturile ridicate au schimbat macazul in piata romaneasca a produselor electrocasnice, mai exact in comercializarea echipamentelor de aer conditionat. Daca pana acum la achizitia unui astfel de echipament beneficiam de service gratuit, din vara aceastui an montajul la domiciliu al unui aparat de aer conditionat (AC) costa intre 150 si 500 de lei. Astfel, romanii se vad nevoiti sa plateasca, pentru o gura de aer, cu aproximativ 50% mai mult decat anul trecut, chiar daca pretul unui aparat a ramas neschimbat. Asa se face ca, in atare conditii, putem vorbi de un adevarat boom pe piata serviciilor din acest domeniu, majoritatea firmelor de montaj speculand la maximum aceasta "oportunitate". Canicula, cerere foarte mare pe piata pentru acest produs electrocasnic, dar si un numar redus al instalatorilor.

Specula?
De la unul dintre "montatorii" bucuresteni aflam ca "pentru un aer platiti 350 de lei", asta in limita a trei metri de teava liniara. Daca instalarea necesita un traseu frigorific mai mare, pentru fiecare metru va trebui sa scoateti din buzunar alti 20 de euro. La toate acestea puteti adauga, dupa caz, si taxa de urgenta, intre 70 si 100 de lei, numarul programarilor fiind foarte mare in aceasta perioada. In acest sens, surse autorizate confirma un pret normal de instalare, care include si materia prima, de maxim 200 de lei, numai ca "este normal ca in perioade fierbinti, de criza, specula firmelor de profil sa arda buzunarul romanilor". Potrivit specialistilor, cei mai avantajati sunt romanii care isi instaleaza astfel de aparate in alte anotimpuri, primavara sau toamna, cand cererea este mult mai mica. "Este o problema tipic romaneasca, strict de mentalitate. Daca maine coboara mercurul in termometre, cu siguranta se vor reduce vanzarile", spune Cornel Rosu, unul dintre producatorii autohtoni de echipamente de aer conditionat.

Costurile de productie, mai mari cu 30%
Acesta a explicat si anularea gratuitatii in cazul montajului la domiciliu al acestor aparate. "Costul de productie pentru un AC a crescut cu 30% fata de anul trecut, pentru ca la bursa metalelor pretul materiei prime (cupru, nichel, aluminiu etc.) a inregistrat cresteri semnificative." La toate acestea, Rosu a adaugat si costurile de manopera, mult mai ridicate, o data cu aderarea Romaniei la UE. Desi la pretul de achizitie se adauga in acest an si cel al instalarii, estimarile producatorilor indica o dublare a vanzarilor la astfel de produse electrocasnice fata de 2006.
Totusi, in anumite hypermarketuri s-a pastrat metoda de achizitie care prevede gratuitatea montajului, pentru care, datorita volumului mare al vanzarilor, exista liste de asteptare cu saptamanile, programarea pentru instalarea aparatului facandu-se in momentul cumpararii.

»  Cresterea costurilor de productie a eliminat gratuitatea instalarii echipamentelor.

» PreTuri
Pentru instalarea echipamentului de aer conditionat, producatorii nu mai asigura gratuitate. In mod normal, un montaj nu ar trebui sa depaseasca 200 de lei, dar o parte din firmele de profil impun preturi cu 50-100% mai mari, la care adauga si taxa de urgenta de 70 sau 100 de lei. Pentru extinderea traseului frigorific standard de trei metri, fiecare metru in plus se face, in oferta unora dintre firme, contra sumei de 20 de euro.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

1 din 2 elevi, victimă a bullyingului

Un procent covârșitor de elevi - 81% - afirmă că au fost martori ai situațiilor de bullying în școala unde învață, în vreme ce...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă