24.2 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialCaii sătenilor, adăpostiţi în odăile nobililor

Caii sătenilor, adăpostiţi în odăile nobililor

O clădire monument istoric din localitatea Dragu s-a transformat în adăpost pentru animale. Clădirea datează din secolul al XVIII-lea şi a fost reşedinţa nobiliară a contelui Edmund Bethlen, şambelan imperial al împăratului Austro-Ungariei. Acum ea este proprietatea autorităţilor locale şi, pentru că se află în paragină, fără uşi şi ferestre, localnicii i-au găsit o altă utilitate: adăposteşte caii sătenilor.


O istorie complicată

Potrivit unei monografii a comunei Dragu, realizată la începutul anilor 1970 de un grup de localnici, pe locul actualului castel a fost, iniţial, un alt castel, zidit în 1622 de Blasius Kamuthy de Szent Laszlo şi atribuit, în 1723, de împăratul Carol al VI-lea de Habsburg, lui Ştefan Wesselenyi. Acest castel a fost reconstruit în 1816 şi a devenit proprietatea conţilor Bethlen, ca dotă, prin căsătoria Charlotte-i Wesselenyi cu contele Edmunt Bethlen, ultimul proprietar al clădirii. Naţionalizată de comunişti în 1948, clădirea a fost, de-a lungul anilor, sediul „Sfatului Popular” al comunei, cinematograf, dar şi discotecă şi sală de baluri. Pereţii păstrează încă picturi ciudate reprezentând o trupă de muzică rock sau chipul unui băiat cu părul lung şi o tolbă cu săgeţi pe spate.

Proces pentru castel

„Castelul a fost închiriat la o asociaţie din Cluj-Napoca şi n-o făcut nimic cu el decât că l-o acoperit. Au vrut să facă, cred, o casă de copii, nu ştiu exact, că l-a închiriat fostul primar. Abia l-am recâştigat, prin instanţă, că nu ne-o plătit chiria deloc. Chiria era 325 de euro pe lună. Acum în vară l-am recâştigat. Era închiriat din 2002 şi nu ne-o plătit chirie deloc. Ne-am târşit prin instanţă trei ani”, povesteşte Rodica Lazăr, primarul comunei Dragu.

Lazăr nu ştie însă ce utilizare să-i dea în viitor clădirii, în condiţiile în care reabilitarea ei presupune cheltuieli foarte mari. Autorităţile locale speră într-un parteneriat cu Consiliul Judeţean Sălaj. „Îl puteam cuprinde pe măsura 322 (n.r. – un indicativ birocratic al finanţărilor guvernamentale), pentru că am un cămin de bătrâni şi puteam să cuprind castelul, că-i cuprins în domeniul public, dar am fost chiar în litigiu cu el”, afirmă primarul. Deocamdată, autorităţile caută soluţii pentru a bloca accesul animalelor în parcul ce înconjoară castelul şi, implicit, în clădire. Localnicii spun, cu umor, că, în timp ce autorităţile caută „soluţii”, un gard ar fi mai eficient în această situaţie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă