1.030 de medici si asistente medicale de la Spitalul Clinic de Urgenta “Sf. Apostol Andrei” si Spitalul Clinic de Pediatrie “Sf. Ioan” din Galati vor fi vaccinati obligatoriu dupa ce, in luna noiembrie, au refuzat vaccinarea antigripala. Este vorba de 680 de cadre medicale din cele 1.700 care lucreaza la spitalul de urgenta si de 350 din cadrele medicale de la spitalul de pediatrie. La un al treilea spital la care s-ar fi putut pune problema vaccinarii obligatorii a personalului medical, Spitalul de Boli Infectioase “Sf. Cuvioasa Parascheva”, toate cadrele medicale s-au vaccinat in noiembrie.
Desi nu este prevazuta in contract ca o obligatie a personalului, masura a fost hotarata de directorul Autoritatii de Sanatate Publica Galati, dr. Sorin Ungurianu, dupa ce zilele trecute judetul Galati a fost declarat focar de gripa, iar pacientii cu afectiuni respiratorii care necesita internarea sunt triati, in functie de diagnostic, catre cele trei spitale. “Vom vaccina obligatoriu tot personalul, pentru ca sunt persoane care nu vor sa se vaccineze, din diverse motive, unele considerand ca au un sistem imunitar adecvat si nu au nevoie de vaccin pentru a le creste imunitatea. Desi din punctul de ve dere al contractului de munca, personalul medical nu este obligat sa se vaccineze, am dispus aceasta masura, iar cei care refuza or sa o faca pe baza de semnatura. Am luat aceasta decizie pentru ca riscul unor infectii virale este foarte crescut in aceasta perioada, iar daca personalul medical se imbolnaveste chiar nu mai pot asigura asistenta medicala de urgenta si spitaliceasca. Cei care vor refuza vaccinarea vor fi trimisi in concediu fara plata sau vor fi transferati la alte unitati medicale, unde nu intra in contact cu bolnavii”, ne-a declarat dr. Ungurianu.
Probabil ca o astfel de masura ar fi trebuit sa fie prevazuta in norme si contractele de munca, pentru ca in situatia aparitiei unui focar epidemiologic, personalul medical nu ar trebui sa fie vector al virusului, nici redus de posibile imbolnaviri.