26 C
București
sâmbătă, 20 iulie 2024
AcasăSpecialCadoul Guvernului pentru Fundatia PSD

Cadoul Guvernului pentru Fundatia PSD

Fundatia "Institutul Social-Democrat Ovidiu sincai", infiintata de PSD si condusa de Adrian Nastase, ar putea deveni de utilitate publica si ar putea obtine bani de la buget sau imobile ale statului.

In apropierea campaniei pentru alegerile parlamentare de la toamna, Guvernul liberal se pregateste sa faca un cadou PSD: Fundatia "Ovidiu sincai" ar putea deveni de utilitate publica, potrivit unui proiect de hotarare de guvern, ceea ce inseamna ca va putea beneficia de subventii de la buget sau de terenuri si cladiri aflate in proprietatea statului. Institutul "Ovidiu sincai" este o fundatie infiintata de PSD in 2002 si condusa de Adrian Nastase, al carei scop declarat este "de a intari si dezvolta democratia in Romania si (…) de a contribui la profesionalizarea clasei politice". De fapt, pe langa seminarii si cercetari politice sau de perfectionare a resurselor umane, institutul deserveste PSD cu analize, studii si sondaje politice. Potrivit avocatului Gheorghe Piperea, acordarea acestui statut unei fundatii se face numai prin hotarare de guvern, la cererea fundatiei, si are la baza ideea ca "organizatia face ceva ce ar face si statul daca ar avea la dispozitie resursele si timpul sa administreze. In realitate, nu conteaza obiectul de activitate, ci doar indeplinirea unor formalitati tehnice: respectarea obiectivelor propuse, fara probleme legale si acoperire financiara – patrimoniu".

 

Despre faptul ca "Ovidiu sincai" este o fundatie care deserveste un partid politic avocatul crede ca "e legal si nu suntem noi inventatorii acestui sistem": in Germania exista trei astfel de fundatii de utilitate publica, una liberala, una social-democrata si una crestin-democrata. "Toate te duc cu gandul ca apartin unor partide, dar nu este asa. Dar Romania nu este Germania", explica Piperea. Specialisti in legislatia din domeniu ne-au declarat insa ca "mai toate fundatiile acestea au ca scop sifonarea de bani publici sau sa sustina campanii electorale.  Fundatia devine un vehicul pentru materialele electorale sau salariile oamenilor care lucreaza in campanie. Banii curg prin fundatie, nu de la partid".
In prezent, exista peste 60 de fundatii care beneficiaza de acest statut. Dintre ele: Fundatia Titulescu (presedinte Adrian Nastase), Asociatia Vanatorilor si Pescarilor (presedinte Adrian Nastase), dar si Asociatia Armatorilor, Fundatia Anastasia, Marea Loja Nationala sau Fundatia "Niste Tarani" a lui Dinu Sararu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă