14.7 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialCad mastile in Liban

Cad mastile in Liban

Cinci ministri siiti au demisionat sambata din guvernul libanez, aruncand din nou aceasta tara intr-o criza politica ce poate degenera foarte usor intr-un nou conflict militar.
Cei cinci, membri ai gruparilor Hezbollah si Amal, au pretins ca demisioneaza pentru ca nu ar fi primit din partea majoritatii o reprezentare mai importanta in cadrul coalitiei de uniune nationala, dar adevarul este ca Hezbollah a incercat sa blocheze adoptarea in cadrul guvernului de la Beirut a unui proiect de lege care sa ratifice rezolutia ONU prin care se solicita constituirea unui tribunal care sa ancheteze asasinarea fostului premier Rafic Hariri. Moartea lui Hariri intr-un atentat sangeros, in plina strada, pe 14 februarie 2005, a determinat proteste de strada fara precedent, care au dus in cele din urma la retragerea trupelor siriene din Liban. De atunci, Siria actioneaza sistematic pentru a recastiga controlul asupra guvernului libanez si a bloca orice ancheta asupra asasinarii lui Hariri, despre care mai multi oficiali ONU sunt convinsi ca este „opera” serviciilor de la Damasc.
Or, Hezbollah este papusa exploziva manevrata de Siria si Iran si activata ori de cate ori interesele celor doua state o cer.
Premierul Fouad Siniora a respins demisiile celor cinci si s-a aratat, in acelasi timp, hotarat sa continue procesul de creare a tribunalului international, dar deja presedintele prosirian al Libanului, Emile Lahoud, i-a trimis ieri o informare lui Siniora prin care ii atrage atentia ca guvernul sau „si-a pierdut legitimitatea constitutionala si ca orice reuniune a cabinetului este lipsita de orice valoare”. O pozitie ciudata din moment ce coalitia antisiriana ramasa in guvern reprezinta doua treimi din parlament.
Dupa cum afirma ieri un deputat libanez, la Beirut, mastile au cazut. Nimeni nu se mai poate ascunde in spatele intereselor nationale si a „constitutionalitatii”. Acum este limpede ca Hezbollah are alta agenda decat cea libaneza, in pofida faptului ca ramane extrem de puternic in sudul tarii. Atat de puternic incat se pare ca si-a refacut stocul de rachete dupa confruntarile din vara cu armata israeliana. Potrivit Mossad si serviciilor de informatii ale armatei israeliene, Hezbollah este chiar mai puternica decat inaintea inceperii confruntarilor din vara, iar un nou conflict „este inevitabil”.

Cele mai citite

Soarele, partener de afaceri: A demarat Programul Casa Verde Panouri Fotovoltaice

Administraţia Fondului pentru Mediu lansează sesiunea de înscriere cu un buget record de aproximativ două miliarde de lei. Fondurile alocate primei etape a programului, pentru...

Coreea de Nord critică ajutorul militar american acordat Ucrainei, considerându-l „o greșeală incredibilă”

Phenianul a denunțat ferm sprijinul militar de 8 miliarde de dolari anunțat de SUA pentru Ucraina, acuzând Washingtonul că escaladează tensiunile cu Rusia, o...

Nicolae Ciucă le-a transmis liderilor liberali din teritoriu să formeze majorități de dreapta

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a transmis liderilor din teritoriu să caute să facă alianțe și majorități cu partidele de dreapta, potrivit unor stenograme de...
Ultima oră
Pe aceeași temă