Actualii detinatori vor putea cumpara prin negociere directa cabinetele medicale si spatiile in care se desfasoara activitati conexe actului medical. Consilierii generali ai municipiului Bucuresti au aprobat metodologia de vanzare a spatiilor cu destinatia de cabinete medicale care sunt proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, conform OUG nr. 110/2005.
Autoritatile vor scoate la vanzare spatiile in care functioneaza unitati medicale si cele in care se desfasoara activitati conexe actului medical, spatiile organizate ca centre de diagnostic si tratament sau centre medicale cu personalitate juridica si cele neutilizate. Au dreptul sa cumpere spatiile medicale mai multe categorii de persoane: medicii, inclusiv cei dentisti, biologii, fizicienii, tehnicienii dentari si celelalte persoane fizice cu drept de libera practica care desfasoara activitati conexe actului medical si care detin in mod legal spatiul respectiv.
De asemenea, mai pot achizitiona cabinetele persoanele juridice si institutiile de invatamant superior medical care au ca obiect unic de activitate furnizarea serviciilor medicale sau desfasurarea de activitati de invatamant superior medical.
Spatiile medicale care se afla in sediile regiilor si scolilor sau a altor institutii publice pot fi vandute numai cu acordul expres al proprietarului.
Detinatorii spatiilor care doresc sa le cumpere trebuie sa aiba contracte de concesiune, de inchiriere sau de comodat in vigoare.
Vanzarea se va face prin negociere directa, dupa ce detinatorii au depus o cerere la Primaria Capitalei sau primaria de sector, in termen de 45 de zile de la aprobarea listei spatiilor medicale supuse vanzarii.
Reduceri pentru cladirile mai vechi
Pretul de vanzare a fost stabilit la 70 de euro/metru patrat, iar pentru cladirile mai vechi de 30 de ani, se aplica o reducere cu 10%. In cazul in care administratorul imobilului, adica primaria de sector, a facut lucrari de modernizare, nu se va aplica reducerea de 10%. La pretul de vanzare astfel stabilit se va adauga TVA. Vanzarea se poate face in rate, cu plata unui avans de 15% si rate lunare esalonate pe o perioada cuprinsa intre 10 si 15 ani, cu posibilitatea cumparatorului de a obtine un termen de gratie de un an. In cazul in care cumparatorul nu plateste patru rate succesive, contractul de vanzare-cumparare se considera nul de drept.
Dobanda aferenta ratelor va fi aplicata de Banca Nationala a Romaniei. Pretul de vanzare a terenului pentru o suprafata de maximum 250 de metri patrati este de un euro/metru patrat, iar restul suprafetei se va vinde la pretul pietei.
Sumele, la buget
Contractul de vanzare-cumparare se va incheia in termen de 15 zile de la data realizarii procesului-verbal la sedinta de vanzare sau in 60 de zile daca Primaria Capitalei nu detine intreaga documentatie aferenta vanzarii. Sumele obtinute din vanzarea cabinetelor vor fi virate la bugetul de stat in cota de 10%, diferenta fiind virata la bugetul local intr-un cont special si vor fi utilizate pentru realizarea unor proiecte de interes public.
Actele necesare
– cerere de cumparare
– certificatul de inregistrare in Registrul Unic al Cabinetelor Medicale
– certificatul de membru al Colegiului Medicilor/Dentistilor
– certificatul de inregistrare in Registrul Unic al Cabinetelor Medicale – pentru servicii conexe actului medical
– contractul de societate civila
– conventie intre titulari pentru cabinete de practica asociate sau grupate
– autorizatia sanitara de functionare
– documentele de constituire si functionare pentru persoanele juridice autorizate
– dovada de detinere in mod legal a spatiului
– declaratie pe propria raspundere ca nu a depus o alta cerere pentru cumpararea unui alt cabinet medical