2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialBVB, primul start pe minus

BVB, primul start pe minus

Pesimismul din pietele externe pare sa fi contaminat si investitorii autohtoni: de la o apreciere de 8,6% pe 3 ianuarie 2007, BET-FI a scazut joi cu 2,6%.

Scaderea cotatiilor are si o motivatie fiscala: multi au amanat vanzarea actiunilor in prima zi din ianuarie pentru a plati impozitul pe profit abia in 2009.

Pe piata futures din Sibiu, primele platite de speculatori pentru scadenta din martie s-au redus in cazul SIF Moldova si Oltenia la 3-4%.

Bursa a iesit din tiparele obisnuite la inceput de an si a terminat pe rosu sedinta din 3 ianuarie, cu scaderi cuprinse intre 2,17% (BET-C) si 2,98% (ROTX). Anul trecut, dupa un inceput fulminant, cu cresteri de 5% pentru BET si BET-C, a urmat insa o perioada de reducere a turatiei, luna februarie fiind in general una de corectii. Neincrederea investitorilor s-a simtit cel mai bine la Sibiu, unde contractul futures cu scadenta martie pentru SIF Moldova a inchis miercuri la o valoare cu 0,24 lei mai mica decat in 21 ianuarie (pe spot corectia a fost de "numai" 0,13 lei), in timp ce in cazul DESIF5 scaderea a fost de 0,218 lei pe futures (0,1 lei pe spot). Corectiile au venit si pe fondul evolutiei dezamagitoare a pietelor externe, dar sa nu uitam ca la sfarsitul anului trecut piata romaneasca a crescut agresiv, impulsionata de speranta ca fondurile nesubscrise la Transgaz sa se intoarca pe actiunile lichide. Scaderea cotatiilor are insa si o motivatie fiscala: multi au amanat vanzarea actiunilor pentru prima zi din ianuarie pentru a plati impozitul pe profit abia in 2009.
AGA Extraordinara de la Oltchim, intrunita pe 21 decembrie, in ultima zi  bursiera din 2007, a decis sa amane conversia debitelor societatii de 508 milioane de lei in actiuni. Capitalul social urma sa creasca substantial (de la 32,3 la 987,1 milioane de lei) prin transformarea datoriilor fata de AVAS in actiuni, cu acordarea dreptului de preferinta minoritarilor, fapt ce nu s-a intamplat in precedenta operatiune, contestata de acestia. La cererea actionarului PCC s-a decis efectuarea unui nou raport de evaluare a naturii si valorii debitului, precum si a starii economice a societatii in urmatoarele trei luni, urmand ca o noua AGEA sa decida fie conversia debitului in actiuni, fie plata acestuia.

Actiunile Prospectiuni Bucuresti au scazut joi cu 24,9%, aproape de maximul permis pe piata Rasdaq pentru o singura sedinta. Motivul este trecerea datei de inregistrare pentru participarea la majorarea de capital cu aport in numerar programata de companie (la fiecare trei actiuni detinute se putea subscrie o actiune noua cu 2,5 lei). Avand in vedere cotatia inregistrata pe 21 decembrie, de 39,3 lei/actiune, pretul matematic de ajustare ar fi fost de 30,1 lei, peste inchiderea de joi (29,5 lei).
La Impact si Biofarm s-au operat majorari de capital astfel incat in piata sunt cu 66% mai multe titluri la Biofarm si cu 74% mai multe la Impact, presiunea mai mare la vanzare in aceste conditii contribuind joi la scaderea cu 8% a actiunilor Impact si cu 3,1% la Biofarm, ambele corectii fiind peste scaderea indicilor din ziua respectiva.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă