1 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeSpecialBVB ora 12.45: SIF-urile, scăderi de 12,91%

BVB ora 12.45: SIF-urile, scăderi de 12,91%

Bursa şi-a accelerat declinul în prima parte a şedinţei de marţi, la 11,08%, sub influenţa scăderilor înregistrate de pieţele externe, dar şi de ordinele de vânzare ale unor investitori străini, iar acţiunile SIF-urilor au căzut în medie cu 12,91%, potrivit Mediafax.

Piaţa a deschis sesiunea în scădere cu 4,3%, însă presiunea la vânzare a dus preţurile din ce în ce mai jos. Astfel, la ora 12:45, indicele general al bursei, BET-C, era în picaj cu 10.14%.

Totodată, primele zece acţiuni de la BVB erau tranzacţionate la preţuri în scădere în medie cu 11,08%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 9,40% sub nivelul de vineri.

În acelaşi timp, pe plan extern, bursele vest-europene coborau cu până la 2,9%, traiectoria fiind urmată şi de pieţele din Europa Centrală şi de Est, care erau în scădere cu până la 3,8%.

“Semnalul de vânzare a fost dat încă de săptămâna trecută, pe analiză tehnică, şi acum depinde cât de mult vor mai scădea preţurile. În plus, peste problemele de pe plan extern se suprapune şi incertitudinea din România legată de ce măsuri se vor lua pentru reducerea deficitului. Încă nu este clar dacă reducerea cheltuielilor din sistemul bugetat va fi de ajuns, sau dacă se vor majora şi taxele. În plus, mai este şi această discuţie în contradictoriu între FMI şi Guvernul României, cine a propus, ce a propus, iar asta afectează credibilitatea României în faţa investitorilor”, a declarat pentru Mediafax directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

Directorul de tranzacţionare al SSIF Broker (BRK), Darie Moldovan, consideră şi el că investitorii reacţionează în principal la ceea ce se întâmplă pe plan extern, însă unii dintre investitorii străini ies din piaţă, anticipând eventuale probleme în economia României.

“Semnalul de vânzare a fost dat de ceea ce se întâmplă pe plan local, unii investitori vor să iasă din piaţă, dacă şi-au făcut unele scenarii privind problemele viitoare cu care s-ar putea confrunta România, în ceea ce priveşte deficitul bugetar”, a adăugat Moldovan.

Cele mai citite

SUA acuză patru soldați ruși de crime de război împotriva unui cetățean american

Statele Unite(SUA) au acuzat patru soldați ruși de crime de război săvârșite împotriva unui cetățean american în timpul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunțat...

Cine au fost susținătorii COVID-19 de la Academia Română

La scurt timp după declanșarea pandemiei de COVID 19, o serie de somități medicale au lansat sub umbrela Academiei Române o carte privind...

Fonduri de până la 10 milioane euro pe proiect pentru investiții în procesare la AFIR

Ministerul Agriculturii va lansa în data de 20 decembrie 2023 două sesiuni de finanțare pentru intervenții din cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027 destinate...
Ultima oră
Pe aceeași temă