Cei 26 de sefi de state sau de guverne ai tarilor NATO au hotarat, joi, la Bucuresti, dupa negocieri prelungite, sa se angajeze ca vor primi Ucraina si Georgia ca membri ai organizatiei, dar le-au refuzat, deocamdata, statutul de candidat oficial cerut de cele doua foste republici sovietice.
NATO a decis sa amane adoptarea planului care sa initieze procesul de aderare la alianta a Ucrainei si Georgiei – dar au invitat Albania si Croatia sa devina tari membre. Secretarul-General NATO, Jaap de Hoop Scheffer a declarat ca alianta este ferm hotarata sa "aduca la bord, la un moment dat" atat Georgia cat si Ucraina.
Franta si Germania, impreuna cu alte opt tari membre, au blocat insa intentia Statelor Unite de a demara formal un asemenea proces, sustinand ca ar dauna relatiilor oricum incordate cu Rusia.
Pentru moment – au subliniat aliatii atlantici – NATO va duce cu Kievul si cu Tbilisi un dialog intensiv, pentru ca cele doua capitale sa continue cursul reformelor, situatia urmand sa fie re-analizata in luna decembrie, de catre ministrii de externe ai tarilor NATO.
Cum presedintele Statelor Unite, George W. Bush, a incercat, timp de mai multe zile la rand, sa convinga aliatii Americii sa acorde celor doua tari statutul de participante la "MAP", procesul de pregatire a aderarii – demers in care a fost sprijinit si de Romania – se poate vorbi despre un esec rasunator al presedintelui american. Acesta se afla in postura de 'lame duck', de presedinte care nu mai poate candida in alegerile de la sfarsitul celui de al 8-lea an la Casa Alba, si prin urmare autoritatea sa este diminuata atat in politica interna cat si in cea externa.
Joop de Hoop Scheffer a mai spus ca NATO a decis de asemenea, tot joi, sa nu primeasca in alianta Macedonia pana cand fosta republica iugoslava nu isi solutioneaza disputa cu Grecia privind numele tarii.