26.2 C
București
duminică, 19 septembrie 2021

Bush, Ahmadinejad, Sarkozy iau cuvantul azi la Adunarea Generala ONU

Cea de a 62-a sesiune a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite incepe marti, printre vorbitorii cei mai asteptati fiind presedintii George W. Bush (SUA), Mahmoud Ahmadinejad (Iran) si Nicolas Sarkozy (Franta), informeaza AFP, preluata de Rompres.

 

Alt eveniment proeminent al acestei zile este Summitul Consiliului de Securitate ONU vizand pacea si securitatea in Africa, prezidata de Nicolas Sarkozy, Franta asigurand, din septembrie, presedintia turnanta a principalului organ de decizie al organizatiei.

 

Pentru luarile la cuvant s-au inscris 193 de oratori, intre care 99 de sefi de stat, care isi vor tine discursurile pe rand, pana in 3 octombrie.

 

Iranul si programul sau nuclear si alte surse de controverse in reluare vor putea alimenta abundent discursurile, in timp ce sosirea lui Ahmadinejad insusi pe teritoriul american a dezlantuit pasiuni in ultimele zile in SUA.

 

Potrivit unei traditii respectate inca de la crearea ONU, presedintele Braziliei, Luis Inacio Lula da Silva, se va exprima primul marti dimineata, dupa ceremonia de deschidere a lucrarilor, fiind urmat imediat de presedintele american, George W. Bush, reprezentand tara gazda.

 

Nicolas Sarkozy va vorbi in cursul diminetii, fiind urmat de premierul portughez, Jose Socrates, in numele celor 27 de tari ale Uniunii Europene UE.

 

Dupa-amiaza, va veni randul lui Mahmud Ahmadinejad, urmat de presedintele afgan Hamid Karzai, presedintele Consiliului italian, Romano Prodi, si de cancelarul german, Angela Merkel.

 

Dupa-amiaza, summit-ul Consiliului de securitate va dezbate – sub presedintia lui Nicolas Sarkozy – provocarile la adresa pacii in Africa. Consiliul ar urma sa adopte cu aceasta ocazie o rezolutie depusa de Franta, aproband proiectul de desfasurare a unei forte mixte ONU-UE in estul Ciadului si nordul Republicii Centrafricane pentru a proteja populatiile afectate de conflictul din vecinatate, in provincia sudaneza Darfur.

Cristina Darmina Iamandihttp://cristina-darmina-iamandi
Cristina Darmina Iamandi, redactor Rl online
Ultima oră
Pe aceeași temă