In intervalul 15-21 ianuarie, volatilitatea pietelor financiare a atins din nou cote deosebit de inalte, in conditiile in care un nou flux de stiri negative a destabilizat iar sectorul bancar, determinand variatii extreme ale cotatiilor bursiere.
Ziua de vineri, 16 ianuarie, a marcat finalul oficial al administratiei Bush, primul presedinte american dupa Richard Nixon in timpul caruia bursa a suferit un declin. Pe parcursul celor doua mandate, indicele S&P500 s-a depreciat cu peste 35 procente, valoarea investitiilor scazand cu aproximativ 4,6 trilioane USD, dupa ce in administratia Clinton valoarea indicelui se triplase, crescand cu peste 9 trilioane USD.
Si luni insa, in ziua investirii noului presedinte, bursele au suferit scaderi importante, reflectand cele mai recente efecte ale crizei financiare, inca departe de final. Discursul lui Barack Obama a semnalat situatia grava a economiei, neoferind insa investitorilor informatiile asteptate cu privire la masurile ce urmeaza a fi adoptate.
Bank of America (-34,51%) a publicat prima pierdere trimestriala inregistrata in 17 ani si a beneficiat de o injectie de capital de 20 miliarde USD din partea guvernului. Citigroup (-18,98%) a raportat, de asemenea, pierderi grave, anuntandu-si intentia de a se separa in doua entitati distincte. Increderea investitorilor a fost puternic afectata de stirea conform careia State Street Corp, cel mai mare fond institutional, a inregistrat pierderi de 6,3 miliarde intr-o arie de investitii considerata a fi printre cele mai putin riscante; actiunile companiei au scazut cu
-53,98%.
In ultima zi a intervalului analizat, bursele s-au refacut semnificativ, dupa o serie de surprize placute; rezultatele financiare ale companiei IBM (±9,89%) au depasit asteptarile, iar cotatiile Northern Trust si PNC Financial Services Group au avansat dupa publicarea raportarilor cu ±30,91 respectiv ±37,09 procente.
In consecinta, majoritatea indicilor bursieri de pe Wall Street au incheiat intervalul 15-21 ianuarie cu variatii pozitive: Dow Jones ±0,34%, Nasdaq100 ±1,92%, doar indicele S&P500 suferind o usoara depreciere, de -0,28%.
Material realizat cu sprijinul analistilor WBS