Bursa de Valori Bucuresti a inchis sedinta de marti pe rosu, anunta The Money Channel. Deprecierea a fost semnificativa pe titlurile lichide care au coborat, in medie, cu aproape 3,5%, in timp ce SIF-urile s-au depreciat cel mai putin, cu 1,37%.
Lichiditatea ramane principala problema a Bursei de Valori Bucuresti, in ultimele zile. Desi rulajul a mai urcat, comparativ cu sedinta anterioara, la 7,2 milioane de euro, valoarea de tranzactionare ramane redusa.
Bursa a evoluat pe scadere inca din debutul sedintei, in ton cu pietele internationale. Lichiditatea a venit astazi dinspre sectoarele bancare si cel de utilitati, fiind pentru prima data cand SIF-urile nu au prins un loc in top cinci al lichiditatii.
Societatile de investitii s-au tranzactionat pe volume chiar mai reduse de ieri, cu o medie de 400 de mii de actiuni transferate pe fiecare dintre ele.
SIF Oltenia abia a reusit sa inregistreze un rulaj de 1,6 milioane de lei iar SIF Moldova nu a atins nici nivelul de 1 milion de lei.
Titlurile lichide au suferit scaderi semnificative pe finalul sedintei. Rompetrol Rafinare a pierdut peste 5% iar Petrom a coborat cu aproape 4% pana la cotatia de 37,5 bani pe fondul incertitudinii legate de cele 8 procente destinate salariatilor.
Vanzatorii au fost mai activi si pe sectorul bancar, in apropierea inchiderii. BRD a pierdut peste 3,5% si a coborat sub 19 lei iar Banca Transilvania a inchis cu peste 2% mai jos. Titlurile TLV au avut cea mai buna lichiditate din piata de aproape 4 milioane de lei.
Transgaz a fost surpriza placuta a sedintei. Desi au deschis in aceeasi directie cu piata, titlurile au revenit pe crestere dupa prima ora de tranzactionare dupa ce societatea si-a devansat cu 10 zile rezultatele financiare preliminate pe anul trecut. Acestea urmeaza sa fie publicate azi iar asteptarile investitorilor sunt optimiste tinand cont ca a fost singura actiune lichida care a inchis pe crestere, cu 1%.
In schimb, Transelectrica, cealalta companie de utilitati a pierdut aproape 4% pana la 29 de lei si 50 de bani. De remarcat interesul crescut pe cele doua societati. Atat Transgaz, cat si Transelectrica au avut rulaje de aproape 3 milioane de lei fiecare.
Si pe piata Rasdaq au dominat corectiile pe lichiditate mica. O nota discordanta cu piata au facut titlurile Energoutilaj care au urcat din nou cu maximul posibil, 25%.