» Marti, a 13-a zi consecutiva de scadere a leului fata de euro, a fost cu ghinion si la bursa: corectiile s-au accentuat.
» Scaderile au venit pe volume de tranzactionare in crestere, fapt ce denota o oarecare panica la vanzare.
» Pe piata futures se mentine o diferenta pozitiva fata de cotatiile spot pe toate scadentele SIF-urilor: optimism in clipe grele sau momeala pentru naivi?
Am avut scaderi pe linie la bursa in intervalul 15-21 noiembrie, evolutiile negative amplificandu-se marti si miercuri. De aceasta data nu am mai avut raportari macroeconomice pesimiste, pur si simplu a inceput exodul fondurilor speculative, fenomen care se simte si in evolutia cursului de schimb leu-euro. Decizia investitorilor a fost amplificata de retrogradarea de catre Merrill Lynch a recomandarii pentru Erste Bank, de la "cumpara" la "pastreaza" , gest motivat de expunerea mare a bancii austriece pe piata autohtona. Din pacate, scaderile au venit pe volume de tranzactionare in crestere – peste 20 milioane de euro marti si miercuri, ca in vremurile bune –, fapt ce denota o oarecare panica la vanzare. La mijlocul saptamanii indicele care monitorizeaza evolutia SIF-urilor mai pastra un modest avans de 5,9% fata de inceputul anului, ±7,6% aveam in cazul BET si ±19,3% in dreptul BET-C. Un fenomen interesant se petrece pe piata la termen de la Sibiu. Daca la debutul crizei subprime din SUA cotatiile futures intrasera sub cele spot, acum inca mai exista o diferenta pozitiva (spread) de 4-5% pe scadenta decembrie si pana la 10% pentru scadenta martie pentru contractele pe SIF Moldova si Oltenia. Excesul de optimism al speculatorilor poate fi explicat de IPO-ul Transgaz (o parte din bani se vor intoarce in piata, inviorand cotatiile); poate fi si o "momeala" pentru lacomia investitorilor locali pentru a-i determina sa intre la cumparare si sa asigure exitul jucatorilor straini.
Actiunile Armax Gaz provenite din majorarea de capital au prabusit cotatiile marti (-25%), cand nu mai existau ordine la cumparare, si cu inca 17% miercuri. Avand in vedere ca in urma cu mai putin de trei luni actiunile ARAX costau de 3 ori mai mult, scaderea pare greu de justificat avand in vedere ca activitatea companiei s-a desfasurat normal intre timp. Schimbarea radicala a contextului de piata si degradarea parametrilor macroeconomici au facut ca investitorii sa nu mai fie dispusi sa intre la cumparare decat la discounturi foarte bune fata de maximele istorice si doar la indicatori bursieri atractivi (un PER de 18 poate fi considerat mare acum pe Rasdaq). Dupa exercitii repetate de optimism in momentul raportarilor trimestriale, a venit randul Albalact sa iasa in fata cu o pierdere: 1,1 milioane lei a pierdut compania in trimestrul al treilea, scadere justificata de o politica mai agresiva de investitii.
Daca in piata ar predomina investitorii de portofoliu, care au la baza analiza fundamentala, probabil ca aceste scaderi nejustificate pentru o parte dintre emitenti nu ar fi avut amploarea intalnita in aceasta saptamana."
Emil Ogica, vicepresedintele KTD Invest