2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024
AcasăSpecialBursa a intrat in "no man s land"

Bursa a intrat in „no man s land”

» Dupa o crestere accelerata in prima jumatate a anului, pretul actiunilor romanesti nu mai este considerat "corect" de marii investitori.

» Aparitia prospectului de emisiune pentru Transgaz ar putea grabi scaderea BVB, rupand echilibrul instabil din aceasta perioada.

» Asistam la temperarea entuziasmului fata de majorarile de capital de pe Rasdaq. Dupa Dafora, a venit randul Prospectiuni sa-si dezamageasca investitorii.

Indicii bursei pierd in continuare teren pe fondul unei lichiditati modeste. Explicatia oferita de o parte dintre brokeri – se mobilizeaza bani pentru viitoarea oferta publica a Transgaz – e comoda, dar incompleta. Bursa romaneasca a crescut foarte bine in acest an (indicele Rasdaq-Compozit are chiar peste 100%) sub impulsul aderarii la UE si al parametrilor macroeconomici tentanti.
Acum, pe fondul unei aversiuni fata de risc la nivel global, e firesc sa se marcheze si profituri, cu atat mai mult cu cat au aparut si derapajele (deficitul de cont curent urca spre 14% din PIB iar inflatia a sarit de 6% in septembrie, peste tinta de 5% fixata de autoritati pentru sfarsitul anului). Piata nu permite insa iesiri masive, asa ca scaderile cu pasi mici se pot prelungi.
S-ar putea ca "sperietoarea" Transgaz sa functioneze cu adevarat in momentul aparitiei prospectului de emisiune, cand vor dori si micii investitori sa faca rost de bani pentru subscriere. CNVM a dat unda verde listarii Erste Bank la BVB. De aici pana la tranzactionarea efectiva a actiunilor mai sunt insa de parcurs niste etape, fiind necesara aparitia in primul rand a institutiei formatorului de piata (asigura permanent cotatii ferme pentru emitentul respectiv).  
Sunt sanse relativ mici sa avem actiunile Erste inca din acest an, spre dezamagirea investitorilor in SIF-uri, care mizeaza pe impactul psihologic al listarii. Asta pentru ca detinerile SIF-rilor la BCR vor capata noi valente prin raportarea la actiunile Erste, avand in vedere ca banca austriaca a propus anul trecut salariatilor BCR un schimb de actiuni la paritatea 6 actiuni BCR pentru o actiune Erste.
Asistam la temperarea entuziasmului fata de majorarile de capital de pe Rasdaq. Dupa Dafora, a venit randul Prospectiuni sa-si dezamageasca investitorii. Intrarea actiunilor noi in piata a dus la scaderea cotatiilor cu 17% in prima zi (29.10), corectiile continuand si miercuri (-4,15%). Asta in conditiile in care compania incercase sa atenueze presiunea la vanzare cu un nou convocator de AGEA pentru o majorare cu aport in numerar, splitare, transfer la BVB. De fapt, actiunile se ajusteaza peste nivelul matematic in conditiile unor volume reduse de tranzactionare, dand iluzia ca preturile s-ar putea mentine acolo si dupa operarea majorarii de capital. O iluzie platita scump la Dafora, unde cotatiile au scazut cu aproximativ 40% fata de nivelul din vara. Corectiile sunt cu atat mai mari cu cat actiunile se tranzactioneaza la indicatori bursieri umflati (PER sI P/BV). z

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă