Guvernul bulgar a acceptat vineri sa semneze un contract cu Gazprom pentru participarea la proiectul ruso-italian South Stream, in contextul vizitei la Sofia a presedintelui rus Vladimir Putin, anunta The Money Channel.
Sofia va semna vineri, in timpul vizitei presedintelui rus Vladimir Putin, un acord pentru a se alatura proiectului South Stream, in valoare de 10 miliarde de euro, propus de Gazprom si compania italiana Eni. Bulgaria si Rusia vor detine fiecare cate 50% din compania care va gestiona gazoductul ce va traversa teritoriul bulgar. "Negocierile au fost incoronate de succes pentru ambele parti. Interesele Bulgariei sunt pastrate", a declarat seful guvernului intr-o scurta conferinta de presa.
Astfel, cantitatea de caz care va tranzita Bulgaria va creste cu 30 de miliarde de metri cubi pe an, aproape dublu fata de prezent, a precizat ministrul economiei si energiei Petar Dimitrov.
"Am ajuns la capatul unor negocieri foarte dure. Partea rusa a acceptat in ultimul moment o mare parte din conditiile puse de Bulgaria", declarase anterior la televiziunea nationala vicepresedintele Comisie economie a Parlamentului, Petar Kanev, membru al delegatiei bulgare care a participat la negocieri.
Elementul decisiv in negocieri a intervenit joi seara, la discutiile ministrilor economiei din cele doua tari. "Interesul nostru national este aparat. Bulgaria va avea o parte din compania internationala care va exploata conducta. Vom primi sute de milioane de dolari pe an ca taxe de tranzit" a gazului rus catre Europa, a precizat Kanev. Ieri, guvernul bulgar apreciase ca un acord pentru participarea Bulgariei la proiectul South Stream, concurent al proiectului european Nabucco, nu va fi semnat in timpul vizitei lui Putin, deoarece mai exista divergente ce trebuie lamurite.
Proiectul, care va transforma Bulgaria intr-o poarta de intrare pentru gazul rus catre vestul Europei, era considerat principala miza a deplasarii liderului de la Kremlin in Bulgaria. Analistii au spus ca in felul acesta se transmite un mesaj puternic pentru interesele Moscovei in sectorul energetic al Bulgariei si pentru efortul Rusiei de a-si extinde influenta politica si economica in interiorul Uniunii Europene.
Conducta South Stream va trece pe sub Marea Neagra pana in Bulgaria si s-ar putea ramifica in Ungaria catre Austria, la sud catre Grecia si Italia, iar la vest catre Serbia. Sotuh Stream este principalul concurent al proiectului Nabucco, la care participa si Romania. Uniunea Europeana, care importa din Rusia aproape jumatate din gazul pe care il consuma, sustine totusi proiectul Nabucco, la care participa si Bulgaria. Nabucco va transporta gaz de la Marea Caspica, ocolind Rusia.
Dealtfel, vizita lui Putin la Sofia se doreste una economico-politica. Compania rusa Atomstroiexport va semna primul sau contract cu o tara din Uniunea Europeana pentru constructia centralei nucleare de la Belene, in nordul Bulgariei. Valoarea contractului este de 4 miliarde de euro. Bulgaria are sansa, prin Belene, sa devena un mare exportator de energie in jurul anului 2013-2014. Asadar, vizita lui Putin la Sofia are consecinte si pentru Romania. Totodata, Putin va aborda si delicata problema Kosovo, o chestiune care intereseaza si Romania.