27.2 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăSpecialBulgaria interzice donaţiile private către poliţie, o practică foarte controversată

Bulgaria interzice donaţiile private către poliţie, o practică foarte controversată

Ministrul bulgar de Interne a anunţat luni decizia sa de a interzice practica donaţiilor către poliţie, foarte controversată, în urma unor întrebări recente ale Comisiei Europene privind integritatea forţelor de ordine, relatează AFP, citat de Mediafax.

Această măsură, care va intra în vigoare la 1 septembrie, nu vizează şi eventualele donaţii provenind de la municipalităţi, companii publice sau instituţii guvernamentale ori internaţionale, a precizat ministrul Ţvetan Ţvetanov.

Donaţiile reprezintă o practică curentă la Ministerul de Interne, dar aceasta a fost criticată în urma dezvăluirilor din presă potrivit cărora poliţia din Sofia dispune de o listă specială cu donatori şi are instrucţiuni să nu le controleze vehiculele.

Poliţistul care a dezvăluit această practică a fost concediat.

Presa a dezvăluit ulterior că unii dintre donatorii care figurau pe această listă făceau obiectul unei anchete judiciare.

Donaţiile către minister au totalizat circa 3,3 milioane de euro în primul trimestru din 2011, potrivit cifrelor oficiale.

„Oricare ar fi donatorii, ei nu sunt feriţi de anchete judiciare dacă au comis o infracţiune”, a dat asigurări ministrul de Interne.

Problema a fost ridicată în raportul anual al Comisiei Europene, publicat în iulie, care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de obiceiul poliţiei de a accepta donaţii de la persoane private, apreciind că aceasta ar fi o „provocare pentru independenţa poliţiştilor”.

De la aderarea sa la Uniunea Europeană în 2007, Bulgaria, la fel ca şi România, face obiectul unei evaluări anuale stricte şi inedite, din partea autorităţilor de la Bruxelles, privind sistemul său judiciar, criticat pentru ineficienţă.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă