Bulgaria aşteaptă din partea CE cel mai favorabil raport întocmit de la data aderării sale la UE, în ianuarie 2007, şi până în prezent, mai bun decât al României, potrivit unei surse din cadrul Comisiei, relatează site-ul Novinite.com, potrivit Mediafax.
Comisia Europeană (CE) va aprecia eforturile întreprinse de actualul Guvern bulgar în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate, conform corespondentului la Bruxelles al postului naţional de radio, BNR. Însă, raportul va evidenţia, totodată, promisiunile neîndeplinite din sistemul judiciar.
Principalul mesaj al raportului vizează progresul înregistrat în ansamblu şi mai buna cooperare între instituţii, în special cu Ministerul Afacerilor Interne, potrivit BNR, care citează o sursă din cadrul Comisiei. Vor fi apreciate, de asemenea, îmbunătăţirile aduse Codului Penal, dar şi strategia de reformare a sistemului judiciar, adoptată recent.
Nenumăratele operaţiuni ale poliţiei, cu nume de cod exotic, nu vor fi listate una câte una, ci va fi subliniată nevoia îmbunătăţirii practicii profesionale în cadrul tribunalelor şi birourilor procurorilor. De asemenea, poliţia se va bucura de o atenţie specială, sistemului judiciar i se va cere să demonstreze mai multă iniţiativă şi responsabilitate, dar şi formarea unor echipe mai eficiente între specialişti din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Agenţiei Naţionale pentru Securitatea Statului (DANS) şi procuraturii.
În pofida notei optimiste, raportul nu va elimina mecanismul de monitorizare impus Bulgariei, cu toate că acesta urmează să fie cea mai favorabilă evaluare de la data când Bulgaria a devenit membră a Uniunii Europene (UE), în ianuarie 2007, şi până în prezent. Sursa citată afirmă că raportul pentru Bulgaria va fi chiar mai favorabil decât cel care evaluează situaţia din România.
La începutul lui iulie, Mark Gray, purtătorul de cuvânt al Comisiei, şi-a exprimat amuzamentul în legătură cu zvonurile privind presupusul progres înregistrat de Bulgaria în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare cu Uniunea, menţionat în acest raport, care nu a fost încă dat publicităţii.
Gray vorbea despre un fenomen de „dezamăgire” faţă de Bulgaria, referindu-se la faptul că bulgarii sunt preocupaţi de data publicării viitorului raport, dacă acesta va fi pozitiv sau negativ, dacă va fi mai bun decât al României, ei pierzând însă din vedere lucrul esenţial, şi anume calitatea reformelor în ţara lor.