Procurorii DIICOT au mobilizat sute de politisti si jandarmi ca sa lichideze o retea internationala de hoti de buldozere, excavatoare si macarale. Aproximativ 700 de procurori, politisti, jandarmi si politisti de frontiera au participat la Operatiunea "Buldozerul", cu epicentrul in orasul maramuresean Borsa. Este vorba de o localitate aflata sub controlul interlopilor, asemenea orasului Chicago din timpul lui Al Capone. Numarul politistilor si jandarmilor trimisi in Borsa a fost atat de mare pentru ca interlopii de acolo dispun inclusiv de arme de foc si, in trecut, nu s-au sfiit sa ii atace pe politistii de la Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate din Cluj, care le-au stricat afacerile.
Operatiunea urmareste anihilarea unei retele internationale de hoti de utilaje grele. Autoritatile au organizat descinderi, perchezitii si au efectuat retineri in judetele Maramures, Cluj, Arad, Timis si Valcea. De asemenea, exista investigatii penale pornite in Franta si in Belgia. Cei mai multi politisti, alaturi de 200 de angajati ai Brigazii Mobile de Jandarmi din Cluj, au fost mobilizati in oraselul maramuresean Borsa, considerat un paradis al interlopilor. La actiune au participat si patru elicoptere ale Ministerului Administratiei si Internelor. Aparatele de zbor au survolat padurile din judetul Maramures, unde au fost depozitate zeci de macarale, buldozere si excavatoare furate din Occident. Pana acum, autoritatile au gasit 20 astfel de utilaje, a caror valoare cumulata depaseste doua milioane de euro. De asemenea, au fost retinute zeci de persoane, cele mai multe din Borsa. Retinerile nu au decurs fara incidente. Surse judiciare spun ca tinerii din reteaua de hoti aveau o metoda relativ simpla de operare. Ei se angajau ca muncitori pe diferite santiere din strainatate. Dupa o perioada, plecau cu tot cu utilaje. Le incarcau in tiruri, confectionau acte false, le transportau prin toata Europa si le depozitau in padurile din Maramures, inainte sa le vanda sau sa le inchirieze in Romania.
Cu exceptia singurului procuror DIICOT de la biroul din Maramures, Delia Adomnicai, si a unui numar redus de politisti din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie, fortele speciale din Maramures nu au fost implicate, initial, in operatiunea de amploare desfasurata in orasul Borsa. Jandarmeria, Politia si Politia de Frontiera locale au fost evitate. Faptul a alimentat zvonurile potrivit carora exista scurgeri de informatii la nivel local dinspre autoritati catre infractori. Surse judiciare au declarat ca ieri au fost anuntati ca "zece persoane din zona Borsa vor fi aduse cu mandat". Au fost retinuti borseni despre care se presupune ca sunt implicati in traficul de utilaje grele furate din Italia, Franta, Belgia si Marea Britanie.
Mai multi romani care lucreaza pe santierele din zonele Milano si Roma au declarat ca reteaua hotilor de utilaje era extrem de bine organizata. "si de la noi din santier au furat un buldozer, iar patronul se intreba cum e posibil sa dispara, peste noapte, un utilaj atat de mare, mai ales ca santierul e pazit pe timpul noptii. Dupa ce a venit politia, la scurt timp s-a anuntat si furtul unui camion cu platforma si macara de la un alt santier, aflat in apropiere. Practic, se fura mijlocul de transport, iar apoi utilajul!", ne-a declarat unul dintre muncitorii romani din Milano.
Purtatorul de cuvant al Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei, Florin Hulea, ne-a declarat ca, la un moment dat, un autovehicul s-a indreptat in viteza catre barajul format de jandarmi la Borsa, incercand sa scape. "Masina a fost interceptata si am identificat persoanele din autovehicul. Este vorba despre doi frati. Acestia au fost condusi la sediul Politiei Borsa si pe numele lor se va intocmi dosar penal pentru ultraj. De asemenea, la perchezitie, in masina s-au gasit arme albe si tigari de contrabanda", a declarat Hulea.
» Lovitura la Londra
Una dintre cele mai spectaculoase lovituri a hotilor de utilaje a fost data la Londra. Un om de afaceri din Cluj, care construieste un ansamblu imobiliar in comuna Floresti si a condus un consortiu ce lucra in domeniul constructiilor, a povestit ca a vazut cum doi romani au furat o macara de dimensiuni foarte mari. Romanii au plecat, pur si simplu, cu utilajul. Englezii nu au sesizat politia decat la cateva zile dupa disparitia macaralei, deoarece au crezut ca romanii lucreaza pe un alt santier. Macaraua a fost transportata pe continent cu vaporul, iar de aici a fost adusa, cu un tir, in Romania. In cele din urma, cu ajutorul Interpolului, patronii firmei englezesti au reusit sa recupereze macaraua furata, a carei valoare de piata este de aproximativ 90.000 de euro.
» INTERLOPI VIP
Printre interlopii anchetati se afla fiul fostului primar din Borsa, actualul consilier judetean PDL Gheorghe Grec. Ionel Grec este acuzat ca ar fi membru al retelei de hoti de utilaje. Prima data, din greseala, mascatii au descins acasa la tatal sau si l-au incatusat pe fostul primar, pana cand s-au lamurit ca Ionel Grec nu mai locuieste cu parintii sai. De asemenea, o serie de utilaje au fost gasite acasa la Sorin Pop, zis soricelul. Acesta iesise de aproximativ un an din inchisoare. Sorin Pop a devenit celebru dupa ce s-a plimbat prin Baia Mare cu un leu in lesa, animal pe care soricelul il crestea acasa, alaturi de un urs. Surse judiciare spun ca, cu tot numarul mare de politisti, unul dintre interlopi a reusit sa fuga din Borsa, iar acum este cautat in tot judetul.