22.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăSpecialBugetul Iasiului, golit de 4 milioane de euro pentru distractie electorala

Bugetul Iasiului, golit de 4 milioane de euro pentru distractie electorala

» Anul electoral 2008 a scos din bugetul Primariei Iasi, numai pentru spectacole si distractie, aproape 15 milioane de lei, echivalentul a aproape 4 milioane de euro. La aceasta suma se adauga banii alocati pentru pomenile electorale constand in alimente si alte ajutoare, care ridica mult nota de plata publica.

» Toate acestea se intampla in conditiile in care Primaria Iasi este datoare vanduta la o banca din Austria si la una din Romania pentru refacerea infrastructurii municipiului.

Grosul  bugetar a fost inghitit in anul electoral 2008 de programul "Iasi 600", respectiv 11,5 milioane de lei, urmat de bugetul alocat pentru Craciun si Revelion, de 1,7 milioane de lei si de bugetul pentru Sarbatorile Iasiului, in cuantum de un milion de lei.
Bugetele pentru Sarbatorile Iasiului sau pentru Craciun si Revelion au fost votate de Consiliul Municipal in "orb", fara o strategie defalcata, fara o nominalizare a artistilor care vor evolua sau o directie exacta unde vor merge banii publici. Calculele estimative al primariei pentru Sarbatorile de Iarna arata astfel: Revelion (scena, concert, artificii, masa, cazare artisti si tehnicieni) – 1.000.000 lei; Datini si obiceiuri de iarna – 14.000 lei; Carnavalul copiilor, Serbarea Pomului de Craciun, serbari la brazii din cartiere – 96.500 lei; Dulciuri, jucarii, fructe, colaci, pungi – 59.500 lei; Concertul orchestrei "Johann Strauss" din Viena – 30.000 lei; Piata Distractiei (concursuri si spectacole) – 170.000 lei; Christmas Parada – 40.000 lei; Premii pentru sportivi, profesori etc. – 85.000 lei.

In ce priveste Sarbatorile Iasiului, Primaria Iasi a prezentat o cifra exacta, 996.897 lei, din care numai artificiile au costat 114.000 de lei.
Nota de plata pentru pomenile electorale acordate in timpul campaniei – ajutoare de inmormantare, alimente, burse pentru elevi, sprijin in bani pentru tinerii casatoriti – nu a fost facuta inca publica. Ce este public insa este faptul ca Primaria Iasi a imprumutat la Dexia Kommunalkredit Bank din Austria si la Banca Transilvania, la sfarsitul anului 2006, suma de 200 de milioane de lei, respectiv de 59 milioane de euro, cu scadenta peste 22 de ani, pentru investitii in infrastructura municipala, respectiv pentru reabilitarea caii de rulare a tramvaielor si a principalelor artere de circulatie rutiera din Iasi. Primaria a avut bani pentru pomeni electorale, dar nu si pentru infrastructura.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă