22.8 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialUPDATE. M.P. a acceptat finanțarea DNA. Anterior, bugetul procurorilor anticorupție, care pun...

UPDATE. M.P. a acceptat finanțarea DNA. Anterior, bugetul procurorilor anticorupție, care pun sub sechestru averi de sute de milioane de euro ale politicienilor, a fost redus drastic

UPDATE 19:10 – În a doua parte a zilei, pe fondul scandalului public iscat, Procurorul General al României, Tiberiu Nițu, a trimis la Ministerul Finanțelor solicitarea de a fi anexată fișa cu alocarea a 25 milioane euro pentru DNA. Lipsa acesteia ar fi afectat grav eficiența DNA în combaterea corupției.

UPDATE 14:56 – Ministrul pentru Buget, Darius Vâlcov, susţine că bugetul Ministerului Public pe 2015 creşte şi justifică absenţa filei distincte privind DNA prin faptul că aceasta nu se regăseşte în varianta de buget pentru consultare, dar va fi anexată proiectului ce va fi aprobat de Guvern şi trimis în Parlament. 

Precizarea survine nemulţumirilor exprimate de Direcţia Naţională Anticorupţie cu privire la faptul că în proiectul de buget pentru 2015, publicat de Ministerul Finanţelor Publice, nu pot fi identificate fondurile alocate pentru instituţie, ci acestea sunt incluse în cele pentru Ministerul Public. Conform DNA, Ministerul Public ar urma să aibă un buget cu 31,94% mai mic decât cel din 2014, informează DNA.

"Bugetul total al Ministerului Public în anul 2015 creşte, nu scade, acesta fiind de 707,88 milioane lei, adică în creştere cu 19,29 milioane lei faţă de cât a fost bugetul aprobat pentru anul 2014. Mai mult, Ministerul Finantelor Publice a primit solicitarile privind limitele de cheltuieli pentru anul 2015 din partea Ministerului Public, a luat act de ele, bugetul pentru anul 2015 al Ministerului Public şi, în mod automat, bugetele DNA si DIICOT, înregistând creşteri", afirmă Vâlcov. Același text l-a scris si premierul Victor Ponta pe contul său de Facebook.

UPDATE 14:49  Laura Codruța Kovesi pentru Jurnalistan:” Ministrul Bugetului a promis că diseară, la bugetul final,  vom avea banii ceruți”.

UPDATE 14:41  Procurorul-şef al DNA, Codruţa Koveşi, s-a întâlnit, joi, cu Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru buget, şi cu Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei, pentru a discuta despre bugetul DNA pe 2015.

***

CITEŞTE ŞI:  Cătălin Predoiu: Poziţia lui Ponta de a tăia bugetul DNA, deliberată. Are o atitudine clară de răzbunare

Conducerea DNA atrage atenția că reducerea drastică a bugetului instituției va bloca practic activitatea procurorilor anticorupție. Se pune întrebarea legitimă: cine vrea ca DNA să nu mai poată instrumenta dosare, fila, intercepta, aduna probe pentru a deschide dosare și a recupera, după condamnări definitive, sute de milioane de euro care vor intra în bugetul statului? Cine se teme că rămâne fără avere prin confiscările cerute de DNA? 

Bugetul DNA a fost redus în condițiile în care procurorii anticorupție indisponibilizează anual sute de milioane de euro, bani ce urmează  a fi readuși la bugetul public.

Premierul Victor Ponta a reacționat pe contul său de Facebook, susținând că în realitate bugetul Ministerului Public pe anul 2015 va crește, după cum i-a transmis premierului ministrul Bugetului Vâlcov. "Bugetul total al Ministerului Public în anul 2015 creşte, nu scade, acesta fiind de 707,88 milioane lei, adică în creştere cu 19,29 milioane lei faţă de cât a fost bugetul aprobat pentru anul 2014. Mai mult, Ministerul Finanțelor Publice a primit solicitările privind limitele de cheltuieli pentru anul 2015 din partea Ministerului Public, a luat act de ele, bugetul pentru anul 2015 al Ministerului Public şi, în mod automat, bugetele DNA si DIICOT, înregistând creşteri" spune Ponta .

Ponta nu a făcut, însă, nici o referire la faptul că pentru DNA nu există filă separată de finanțare în bugetul repartizat Ministerului Public.

În Legea bugetului, banii repartizați pentru 2015 Ministerului Public sunt mai puțini cu 31,94% – susține comnducerea DNA-  și nu sunt defalcați pe structurile ministerului. Ministerul Public are în componență toate parchetele din țară, plus DIICOT și DNA. Potrivit legii, DNA trebuia să apară cu filă distinctă de buget, dar a fost omisă, "pierdută" în bugetul alocat Ministerului Public, condus de procurorul general Tiberiu Nițu. Prin această omisiune și prin reducerea bugetului Ministerului Public, activitatea DNA este, practic, paralizată. În plus, finanțarea  DNA rămâne la cheremul procurorului general Nițu, despre care se poate spune că este obedient actualei puteri.

Potrivit legii, DNA e o structură independentă, menită să instrumenteze cazuri grave, iar în urma soluționării acestora să se readucă la bugetul public sutele de milioane de euro furate prin infracțiuni. Pentru a-și putea desfășura bine activitatea, DNA avea  în  legea bugetului filă specială de repartizare a banilor, bani suficienți pentru a putea funcționa.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’;document.write(”);if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”);}var domain = document.domain;var domain_split = domain.split(‘.’);var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1];document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/7b974b8873040ca39ad2c00fcb27d926/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));

Pentru anul 2015, însă, nu s-a respectat această regulă. Fără bani, procurorii DNA nu vor putea avea la fel de multă eficiență ca în ultimii ani. Adică, nu vor mai reprezenta un "pericol" pentru înalții demnitari care dau tunuri de sute de milioane de euro. DNA a instrumentat zeci de dosare cu înalți demnitari, care au primit și condamnări și au fost obligați să returneze statului banii. Spre exemplu, fostul premier Adrian Năstase, condamnat în două dosare, a fost obligat să restituie la buget circa 1,2 milioane de euro, iar Dan Voiculescu  a fost obligat să restituie 60 de milioane de euro. Pe rolul instanțelor de judecată  sunt dosare în care sunt sechestre totale de peste 500 de milioane de euro.

Pentru buna funcționare, pe anul 2015 DNA are nevoie doar de 25 de milioane de euro.  Guvernul nu vrea să aloce acești bani . 

Se poate înțelege că Guvernul PSD-UNPR-PC nu mai vrea ca DNA să facă multe dosare penale. Se mai poate înțelege că politicienii puterii, baronii lor nu mai vor să se teamă de DNA, nu mai vor sechestre și confiscări . Baronii vor să rămână cu banii și bunurile furate din patroniul național.

Un  dosar cu prejudiciu de peste 300 de milioane de euro este cel al retrocedărilor de păduri, în care au fost arestați Viorel Hrebenciuc și deputatul PSD Ioan Adam,  iar senatorul Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta  este pus sub urmărire penală. Acest dosar este în instrumentare. Dacă DNA este subfinanțat, această subfinanțare se poate răsfrânge și asupra probațiunii împotriva inculpaților și suspecților din dosar, iar o probațiune incompletă îi poate salva pe cei implicați  atât de închisoare, cât și de confiscarea averilor. In dosarul retrocedărilor de păduri, DNA a instituit sechestre asiguratorii.

Un alt dosar cu prejudicii imense este mega-dosarul "MICROSOFT", care cuprinde furturi din  sutele de milioane de euro destinate informatizării invățământului, administrației și securizării frontierelor (EADS). Prejudiciul poate ajunge și la 1,5 miliarde de euro. Numai mita depășește suma totală de 160 de milioane de euro. In dosar, DNA a pus sechestre asiguratorii pe averile celor implicați, intre care se află și foști opt miniștri PSD.

Un alt dosar cu prejudicii mari de zeci de milioane de euro și cu sechestre puse deja este cel al despăgubirilor ANRP, în care a fost arestată fosta șefă DIICOT Alina Bica. În acest dosar, aflat la inceputul investigației, prejudiciul este estimat până acum la circa 61 de milioane de euro.

Nu mai amintim de dosarele baronilor Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, Constantin Niculescu, Titu Bojin, Marian Oprisan , Miron Mitrea, Ion Prioteasa, Liviu Dragnea, Tudor Pendiuc  și mulți alți baroni locali din toate partidele.

Subfinanțarea DNA va încetini activitatea procurorilor. Să fie aceasta singura metodă care a mai rămas la îndemâna guvernanților pentru a opri avalanșa de arestări și de sechestre pe averi?

Într-un comunicat de presă, DNA avertizează: 

"În urma publicării, pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice, a proiectului Legii Bugetului de stat pe anul 2015, conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (D.N.A) a constatat următoarele:


1.În anexele la proiectul de lege sus menţionat nu se regăseşte fila distinctă de buget pentru DNA, aşa cum prevede art. 4 alin 4 din OUG nr 43/2002 privind DNA, ci doar o filă centralizatoare pentru întregul Minister Public, fără a se identifica fondurile alocate DNA pe anul 2015.
2.Din analiza filei centralizatoare pentru întregul Minister Public se constată că valoarea bugetului este cu 31,94 % mai mică decât execuția bugetară pe 2014. În plus, între diminuările bugetare pe anul 2015 se regăsesc și o serie de cheltuieli absolut necesare bunei funcționări a Ministerului Public (inclusiv pentru expertize judiciare, carburanți, materiale și servicii cu caracter funcțional).
3.Subliniem că, luând în considerare fondurile minime necesare bunei funcționări a activității în anul 2015, conducerea D.N.A. a solicitat inițial un buget de aproximativ 25 de milioane EURO (echivalent în lei), în comparație cu un buget de 20 milioane de EURO aferent anului 2014. Solicitarea inițială, formulată în cursul lunii iulie 2014, a fost reiterată ministrului Justiției, respectiv ministrului delegat pentru Buget la data de 29.08.2014, respectiv 3.12.2014, solicitându-se ca, în plus, la întocmirea Legii bugetului de stat, să aibă în vedere, atât valorile cerute, cât și menținerea, în filă distinctă, a bugetului DNA, conform prevederilor legale în vigoare.
4.Aducem în atenția opiniei publice că, raportat la valoarea bugetului solicitat de D.N.A., de 25 milioane euro, instituția a indisponibilizat bunuri și bani în cadrul cauzelor penale instrumentate, de aproximativ 300 milioane euro în anul 2013, iar până la 30 noiembrie 2014, a indisponibilizat aproximativ 200 de milioane euro".
 

Cele mai citite

Ministrul Burduja propune un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, dorește să se înființeze, în România, un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei. Ministrul Burduja a lansat această propunere...

Echipamente agricole esențiale pentru o fermă

Echipamentele agricole sunt indispensabile pentru o activitate prosperă. Acestea sunt necesare pentru optimizarea proceselor, precum și pentru obținerea unor producții de calitate, indiferent că...

Horia Constantinescu a demisionat din fruntea ANPC și va candida din partea PSD la Primăria Constanța

Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC. Constantinescu a anunțat, luni, că a semnat cererea de demisie din funcţia de preşedinte al Autorităţii...
Ultima oră
Pe aceeași temă