14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialBucureştiul şi alte câteva mari oraşe, zgâlţâite de cel mai mare cutremur...

Bucureştiul şi alte câteva mari oraşe, zgâlţâite de cel mai mare cutremur din ultimii patru ani

CUTREMUR. UPDATE: Cutremurul care s-a produs duminică dimineaţă nu a provocat pagube materiale in Bucuresti, a anuntat Primaria Capitalei, deşi in Bucuresti sunt 190 de cladiri cu risc maxim de praguşire in cazul unui cutremur major. Cutremurul cu magnitutinea de 5,5 pe scara Richter, produs la ora 4.37, a fost urmat de cateva replici.

Citeşte şi Bucurestiul a scapat cu fata curata dupa cutremurul de azi-noapte. Nu exista victime, nici pagube materiale

_ _ _ _ _

CUTREMUR. UPDATE: Cutremurul cu magnitudinea de 5,5 produs sâmbătă noapte în România a fost cel mai puternic din ultimii patru ani, a declarat Mircea Radulian, directorul Institutului pentru Fizica Pământului.

“A fost cel mai mare cutremur din ultimii 4 ani, care nu a produs insa pagube, desi a fost resimtit destul de puternic de populatie. Era de asteptat, tinand cont de frecventa cutremurelor din aceasta zona din ultima perioada. Replicile vor fi mai mici de 4 pe scara Richter”, a spus Mircea Radulian, la Realitatea TV. 

_ _ _ _ _

CUTREMUR. UPDATE: Cutremurul de 5,5 grade pe scara Richter, produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zona Vrancea, care a fost simţit şi la Bucureşti, s-a produs la 40 de kilometri de Covasna, la 46 de kilometri de Focşani, la 47 de kilometri de Râmnicu Sărat, la 52 de kilometri de Târgu Secuiesc şi la 55 de kilometri de Mărăşeşti, transmite Mediafax.

Seismul a fost resimţit în mai multe regiuni ale Republicii Moldova, inclusiv la Chişinău, precum şi în nordul Bulgariei, în oraşele Ruse, Şumen şi Silistra, însă nu a provocat daune materiale şi nu s-au înregistrat victime.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei au declarat că în urma cutremurului de 5,5 grade pe scara Richter nu au fost înregistrate pagube materiale şi nici probleme la reţelele edilitare.

“Având în vedere seismul produs în această dimineaţă, la Dispeceratul Integrat de Urgenţă, pus la dispoziţie de municipalitate bucureştenilor (0800.800.868), nu s-a înregistrat niciun fel de pagubă materială şi nicio problemă legată de reţelele edilitare Electrica, Radet, Luxten etc.”, se arată într/un comunicat de presă emis de către reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB).
 

Anul acesta, în zona Vrancea s-au mai produs şase cutremure cu magnitudinea de cel puţin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) şi 6 martie (4,2 grade).

Din 23 septembrie, în Galaţi s-au produs peste 30 de cutremure cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade şi s-a produs pe 29 septembrie.

Sâmbătă, în Galaţi s-au produs trei cutremure de 2,9, 3,3 şi 3,5 grade pe scara Richter, iar vineri au fost şase seisme, cu magnitudini cuprinse între 2,5 şi 3,8 grade.

_ _ _ _ _

CUTREMUR. UPDATE: Un alt cutremur în zona Vrancea, de 2,7 grade pe scara Richter, s-a produs duminică, la ora 8.10, transmite Mediafax.

_ _ _ _ _

 

CUTREMUR. UPDATE: Potrivit directorului ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, sunt posibile replici de până în 4 grade, transmite Mediafax.

_ _ _ _ _

CUTREMUR. Un seism cu magnitudinea de aproape 5,5 grade pe scara Richter a avut loc în această noapte în România şi a fost resimţit şi la Bucureşti.

Conform Institutului Naţional de Fizică a Pământului, cutremurul a avut loc în Vrancea, la o adâncime de 140 de kilometri, şi s-a simţit la Bucureşti şi în foarte multe alte oraşe din România.

Acesta este cel mai mare cutremur înregistrat în acest an în România.

Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, declara, în luna ianuarie, că anul 2013 va avea o activitate seismică intensă, însă vor fi cutremure de mică intensitate, care nu vor provoca victime sau pagube materiale.

“Cutremure vor fi multe, chiar foarte multe, dar asta şi pentru că avem o aparatură extraordinară care monitorizează cutremure foarte mici. Dar cutremure în care să moară cineva nu vom avea deocamdată. Un cutremur care să producă victime omeneşti şi pagube materiale trebuie să aibă peste 7 grade pe scara Richter. Nu este cazul încă să discutăm despre un asemenea cutremur. Cutremure de 6 grade pot fi oricând, dar acestea nu ne interesează pentru că nu pot produce pierderi de vieţi şi pagube. Ele sunt cam la 10 ani. Pot fi oricând, anul acesta sau la anul, dar nu au niciun fel de relevanţă asupra României. Am făcut cercetări pe bază de analiză istorică, ştiinţifică, a ceeea ce s-a întâmplat în ultimii 600 de ani în România. Nu poate fi un cutremur catastrofal, de 7 grade, în următoarea perioadă. În medie, sunt circa 350-400 de cutremure pe an”, a declarat Gheorghe Mărmureanu pentru Mediafax.

Cu toate acestea, cercetătorul George Purcaru, care a prezis cutremurul din 1977 şi care este, în prezent, profesor dr. la Institutul de Ştiinţe Geologice, Universitatea “J.W. Goethe”, din Frankfurt, Germania, a declarat că România va fi lovită în 2013 de un cutremur puternic, cu magnitudine de 6,7 până în 7,1 grade pe scara Richter, scrie viata-libera.ro. “Iniţial, pe baza celor trei legi descoperite de mine, în urma cercetării a peste 1.100 de cutremure, am prognozat că seismul puternic din Vrancea va avea loc în 2012 sau în 2013. Cercetări recente, alte trei cutremure stabilite de seismologii ruşi, m-au determinat să modific data predicţiei pentru 2013”, a declarat George Purcaru.

Reprezentanţii Institutului Naţional de Fizică a Pământului au declarat că anul 2013 va fi unul bogat în activitate seismică. “Prognoza noastră pentru 2013 arată că, la anul, vom avea o medie de aproximativ 15 cutremure pe lună. S-ar putea să avem luni în care în Vrancea se vor produce 10 cutremure, dar şi luni în care se vor produce 20 de cutremure”, a declarat directorul ştiinţific al institutului, Mircea Radulian.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă