30.8 C
București
joi, 30 iunie 2022
AcasăSpecialBucurești: De 7 ori mai puține sesizări privind câinii fără stăpân, față...

București: De 7 ori mai puține sesizări privind câinii fără stăpân, față de 2013

Bucureștenii au făcut de șapte ori mai puține sesizări privind câinii fără stăpân, față de octombrie 2013, susține Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor, citată de Mediafax.

Astfel, dacă în octombrie 2013 se înregistrau 2.796 de sesizări legate de câini comunitari, în iulie 2014, numărul acestora a ajuns la 411.

Citește și: ASPA: În iulie, cel mai mic număr de bucureșteni mușcați de câini, în ultimii 10 ani

ASPA primeşte solicitări privind incidente cu maidanezi de la locuitorii Capitalei la numărul 021 9844, în cadrul programului de gestionare a câinilor fără stăpân, început în septembrie 2013.

Programul a fost demarat urmare a morţii lui Ionuţ Anghel, un băiat de patru ani care a fost sfâşiat de maidanezi în zona Parcului Tei, şi a modificării legii privind câinii comunitari.

Potrivit Legii nr. 258/2013, care modifică şi completează OUG nr. 155/2001 privind gestionarea câinilor fără stăpân, câini fără stăpân adăposturile publice pot fi eutanasiaţi, prin decizie a autorităţii locale, dacă nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, după un termen de 14 zile lucrătoare.

Citește și: Tragedia care ar fi putut rezolva problema maidanezilor. Un an de la moartea lui Ionuț Anghel. Cine este vinovat

La sfârşitul lunii iunie, Curtea de Apel Bucureşti a suspendat executarea normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001, la cererea Vier Pfoten, decizia nefiind însă definitivă. Guvernul a constestat decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Aproximativ 34.000 de câini au fost capturaţi de pe străzile Capitalei, din septembrie 2013, din care 16.000 au fost eutanasiaţi, iar alţi 16.000 au adoptaţi, a anunţat coordonatorul de proiect al ASPA, Răzvan Băncescu, vineri într-o conferinţă de presă.

Acesta a explicat că suspendarea normelor de aplicare a Legii câinilor fără stăpân nu aduce atingere activităţii de eutanasiere.

Astfel, aproximativ 8.000 de câini au fost eutanasiaţi după suspendarea normelor.

Băncescu a mai spus că pe străzile Capitalei se mai află maxim 20.000 de câini fără stăpân.

Totodată, în cadrul programului municipalităţii pentru sterilizarea câinilor cu stăpân, au fost sterilizaţi 9.500 de câini, în contextul creşterii abandonului animalelor pe străzi.

În prezent în adăposturile municipalităţii se află aproximativ 2.000 de câini, adopţiile fiind în scădere.

Cele mai citite

Premierul Israelului se retrage din politică

După eşecul guvernului său format din opt partide, premierul israelian Naftali Bennett şi-a anunţat retragerea din politică şi nu va mai candida la următoarele...

Să-l cinstim pe Don Virgil!

Don Virgil e astăzi minunea prăvălită din cerul tranziției dintre capitalismul sterp și abisul lumii fără povara proprietăților. Ca un zmeu s-a bătut în jurul...

LIVE UPDATE Rusia – Ucraina, ziua 127: Trezoreria SUA anunță un ajutor de 1,3 miliarde dolari pentru țara invadată

Trezoreria SUA a anunţat transferarea a 1,3 miliarde de dolari pentru ajutor economic acordat Ucrainei, în cadrul unui prim sprijin de 7,5 miliarde de...
Ultima oră
Pe aceeași temă