Fiecare zi din viata Capitalei, intr-o istorie de 900 de pagini.
V-ati dorit sa stiti ce s-a intamplat in Bucuresti intr-o anumita zi a unui an din perioada 1459-1989? Poate ati dorit sa scrieti ceva plasat intr-o epoca anume si v-ar fi ajutat niste date la crearea atmosferei. Cineva chiar a muncit pentru dumneavoastra si e posibil ca in "Cronologia Bucurestilor", o carte de aproape 900 de pagini – in care au fost "deshidratate" cateva biblioteci si colectii de ziare – , sa gasiti ce aveti nevoie.
E drept, nu e tot, pentru ca Gheorghe Parusi, autorul acestui impresionant roman in date al Bucurestiului, a adunat, de-a lungul a vreo 30 de ani, acele informatii importante din punctul lui de vedere. "Impatimitii Bucurestilor vor gasi in Cronologie, alaturi de repere si evenimente majore, numeroase informatii care reflecta viata cotidiana a orasului, aparent banala, dar avand un rol deloc neglijabil in conturarea intregului. Caci viata unui targ, ca si viata omului, nu se compune doar din momente capitale, mustind de semnificatii si consecinte dramatice – as zice dimpotriva, din fericire", explica Parusi in "Prolog"-ul volumului aparut recent la Editura Compania.
La inceput, nu a fost decat o pasiune pentru istoria orasului in care s-a nascut si a crescut. Cand cantitatea de fise a devenit prea mare, Gheorghe Parusi s-a gandit la o istorie in date a Bucurestiului. Ca sa va faceti o idee, autorul a lucrat numai la indice aproape un an: un indice facut pe cuvinte-teme, astfel incat, daca de exemplu esti interesat de cum s-a intersectat Capitala cu notiunea de jaf, afli ca pe 28 februarie 1554, turcii, veniti aici sa-l mazileasca pe Mircea Ciobanul, sfarsesc prin a jefui si a da foc orasului. Circa 300 de ani mai tarziu, in urma Pacii de la Bucuresti, orasul era jefuit de rusi. Iar acestea nu sunt decat doua date, alese la intamplare, dintr-o lista de peste 20. Cu ajutorul indicelui, poti face salturi in timp si poti vedea Bucurestiul pe o scara evolutiva (sau involutiva, pentru pesimisti).
Datele pentru primii ani de dupa 1459 contin informatii privitoare mai degraba la diferite atestari documentare ale Bucurestiului, incepand cu prima, de la 20 septembrie 1459. Ultimii ani petrecuti de Capitala sub comunism, mai ales anii ’80, reprezinta perioada demolarilor si translarilor bisericilor. Parusi povesteste cum nu-i scapa nimic din ce se intampla cu imaginea Bucurestiului in acea perioada, fiind martor al demolarilor, dar si al celor cateva restaurari de la finele anilor ’80 (Biserica Icoanei, de exemplu, a carei restaurare integrala incepe in 1989).
In acelasi prolog, Parusi spune de ce s-a oprit imediat dupa evenimentele din decembrie ’89 – apropo, uciderea sotilor Ceausescu nu are o "intrare speciala", fiind doar pomenita in nota despre ce s-a intamplat pe 22 decembrie, pentru ca autorul nu a vrut sa insiste pe acest episod: "Istoria foarte recenta, dinamica si plina de pitoresc, ce se desfasoara sub ochii nostri (…), n-a patruns in aceste pagini – prea marea apropiere si zgomotul evenimentelor distorsioneaza inca perceptia, prin urmare si selectia".
Cartea va fi lansata saptamana aceasta, pe 22 noiembrie, la ora 16.00, la standul Editurii Compania din cadrul Targului "Gaudeamus – Carte de Invatatura", care incepe miercuri.