13.9 C
București
luni, 30 septembrie 2024
AcasăSpecialBritanicul care spiona Romania pentru URSS

Britanicul care spiona Romania pentru URSS

Serviciul de securitate interna al Marii Britanii, MI5, a declasificat o serie de documente care demonstreaza ca un fost producator-vedeta al BBC, Reggie Smith, a fost membru al celulei comuniste din interiorul prestigiosului post de radio si… spion sovietic in Romania.
Cotidianul The Times aminteste ca Smith a fost eroul a doua romane autobiografice scrise de sotia sa, Olivia Manning, "Trilogia balcanica" si "Trilogia Levantului", in care aceasta descrie fuga lor din Bucurestiul sfarsitului anilor ‘30 unde locuiau pe atunci, spre Grecia, Egipt si in final la Ierusalim. Cartile au fost chiar adaptate pentru televiziune sub titlul "Fortunes of War" (Destine de razboi) cu Kenneth Branagh si Emma Thompson in rolurile principale.
Documentele MI5 arata ca Smith a fost recrutat in 1938 in Comintern de Sir Anthony Blunt, fost Knight Commander of the Royal Victorian Order, ordin cavaleresc infiintat de regina Victoria, si profesor de istorie a artei la Universitatea din Londra. Blunt fusese recrutat de NKVD, precursorul KGB, in 1933 si a facut parte din asa-numitul grup al celor cinci de la Cambridge, un grup de intelectuali care au transmis informatii pretioase sovieticilor in timp ce lucrau pentru serviciile militare de informatii britanice.
La Bucuresti, Smith nu s-a multumit sa fie un simplu profesor balbait la British Council, ci a incercat in secret sa mareasca influenta sovietica in Romania. Ulterior, a facut acelasi lucru in Grecia si Egipt.
Dupa razboi, Smith s-a angajat la BBC, unde a si infiintat o celula comunista. El insusi era presedinte al unei organizatii care "merita toti banii": Subcomitetul Albert Hall al Subcomitetului pentru centenarul Manifestului Comunist. Fara sa faca nici un secret din preferintele sale comuniste, Smith era insa, pe de alta parte, un individ caruia ii placea sa duca o viata luxoasa. Cu timpul, tovarasii au devenit tot mai nervosi ca banii din cotizatiile clasei muncitoare britanice se duceau pe chiria apartamentului sau din centrul Londrei. Sotia sa le-a povestit mai tarziu prietenilor ca Smith ar fi parasit partidul in 1956, dupa invadarea Ungariei de catre trupele sovietice, dar nu se stie daca tovarasul Reggie Smith nu ar fi fost oricum exclus de organizatia sa de baza pentru comportament burghez.

Cele mai citite

Extrema dreaptă din Austria, dată câștigătoare a alegerilor parlamentare

Extrema dreaptă din Austria se îndreaptă spre un succes istoric în alegerile parlamentare de duminică din Austria, conform primelor estimări care au fost publicate...

Partidul lui Nehammer pierde alegerile din Austria, în fața extremei drepte

Partidul Libertăţii de extremă-dreapta din Austria se îndreaptă spre o victorie fără precedent, în alegerile generale Proiecțiile, bazate pe rezultatele inițiale, dau pentru partidul lui...

Nicolae Ciucă le-a transmis liderilor liberali din teritoriu să formeze majorități de dreapta

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, le-a transmis liderilor din teritoriu să caute să facă alianțe și majorități cu partidele de dreapta, potrivit unor stenograme de...
Ultima oră
Pe aceeași temă