Fostul sex-simbol al anilor 60, actriţa franceză Brigitte Bardot, a scris din nou autorităţilor române cu privire la situaţia zecilor de mii de câini vagabonzi ameninţaţi cu eutanasierea şi le-a îndemnat să evite ”ceea ce este mai rău”.
”România nu va putea evolua dacă va continua să ia decizii crude faţă de fiinţe sensibile, aşa cum sunt ele definite de legea europeană, şi care se află de altfel sub protecţia acesteia”, menţionează Brigitte Bardot într-o scrisoare deschisă adresată tuturor membrilor Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic a Camerei Deputaţilor a României. Textul scrisorii a fost postat marţi şi pe site-ul Fundaţiei sale, care poartă numele fostei actriţe, anunţă Agerpres.
”Animalele vagaboande neglijate şi ameninţate pe străzi oglindesc angoasa unei ţări care nu reuşeşte să abordeze viitorul pe baza principiilor de responsabilitate benevolă”, mai scrie Bardot. Ea ”imploră” membrii comisiei să dejoace ”capcanele iluzorii ale soluţiilor drastice şi expeditive” şi să includă în proiectul de lege colaborarea fructuoasă a autorităţilor cu asociaţiile locale de protecţie a animalelor, ”aşa cum se întâmplă în majoritatea ţărilor Uniunii Europene”.
Bardot cere autorităţilor române să colaboreze cu numeroasele asociaţii locale şi internaţionale de protecţie a animalelor în vederea unei gestionări etice a populaţiei de câini comunitari, dintre care mulţi ”au avut deja o soartă înfiorătoare şi crudă”. ”Este nevoie ca guvernul şi primăriile să se alăture acestui efort (de sterilizare a animalelor – n.red.) într-o manieră sistematică şi să fie alocate bugete şi mijloace logistice. A ucide are nu doar un cost financiar pentru administraţie, ci şi unul moral /…/”, menţionează Brigitte Bardot în scrisoarea sa deschisă.
La sfârşitul lunii aprilie, prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a anunţat că a depus la Camera Deputaţilor propuneri pentru modificarea legislaţiei referitoare la câinii fără stăpân, urmând ca acestea să fie dezbătute şi să urmeze calea procedurală. Noile propuneri legislative vizează crearea unei baze de date cu trei registre de evidenţă în care să fie înscrişi toţi câinii fără stăpân, inclusiv cei cu regim special. De asemenea, adopţia ar urma să se facă numai cu respectarea unor condiţii clare, care ar viza anumite obligaţii din partea iubitorilor de animale. Noile prevederi legislative stipulează că eutanasierea animalelor se va face după şapte zile, obligatoriu, dacă animalele nu au fost revendicate de nimeni. În acest timp se vor rezolva cu precădere cererile de revendicare a animalelor.