Informatii telefonice gratuite pentru cei care vor sa munceasca in Ungaria
In Ungaria functioneaza un serviciu public de informare in domeniul protectiei muncii si sanatatii in munca. Acesta ofera informatii despre obligatiile si drepturile pe care lucratorii le au in aceste domenii, despre normele de securitate a muncii, standardele nationale din domeniul protectiei muncii, precum si informatii privind examinarile medicale necesare. Cei interesati pot obtine aceste informatii prin apelarea gratuita a urmatoarelor numere de telefon, in functie de interes: pentru informatii privind protectia muncii se vor adresa Inspectiei Generale de Munca si Protectia Muncii, de luni pana joi intre orele 8 si 16 si vineri intre orele 8 si 12, la numarul 0036-80-204-292; Pentru informatii privind sanatatea in munca se vor adresa Directiei de Sanatate Publica din Ungaria, la numarul de telefon 0036-80-204-264, de luni pana joi intre orele 7,45 si 16, iar vineri intre orele 7,45 si 11,45; Informatii privind protectia muncii in domeniul minier se obtin la Institutul Minier Ungar, de luni pana joi intre orele 8 si 15 si vineri intre orele 8 si 12 la telefonul 0036-80-204-258. Apelantii pot solicita informatii de la institutiile mentionate, fara a se identifica, totodata fiindu-le garantata confidentialitatea convorbirilor, a transmis Departamentul pentru Munca in Strainatate.
O noua statie ecologica de betoane
Holcim (Romania) a lansat cea de-a 10-a statie ecologica de betoane in Timisoara, ca urmare a unei investitii de aproximativ 1,5 milioane euro. Statia are o capacitate de 120 metri cubi de beton pe ora si este complet automatizata, astfel incat sunt garantate atat calitatea constanta a betoanelor livrate, cat si furnizarea unei cantitati exacte. Tehnologia de ultima ora folosita in aceasta statie ecologica de betoane permite reducerea la zero a emisiilor de praf si a zgomotului, dar si reciclarea reziduurilor de beton proaspat. Noutatea acestui tip de statie consta si in faptul ca este operationala pe tot parcursul anului datorita sistemului de incalzire a aerului si apei, care permite producerea betonului in conditii optime chiar si pe timp friguros.
Un milion de hectare de padure au fost certificate in sistemul FSC
Un milion de hectare din suprafata de fond forestier aflate in administrarea Regiei Nationale a Padurilor au fost certificate in sistemul Consiliului de Supraveghere a Padurilor (Forest Stewardship Council ร FSC). Certificarea padurilor reprezinta o recunoastere internationala a faptului ca acestea sunt exploatate in sistem durabil. Produsele care provin din paduri certificate FSC sunt inscriptionate cu o marca si le garanteaza consumatorilor ca ele au fost obtinute prin respectarea normelor de gestionare durabila a padurilor. Primul milion de hectare de padure certificat in sistemul FSC se intinde pe teritoriul judetelor Arad, Arges, Cluj, Dambovita, Hunedoara, Neamt, Suceava si Timis. Procesul de certificare a fost realizat si cu sprijin financiar din partea Bancii Mondiale. Pe masura ce situatia juridica privind proprietatea publica sau privata a suprafetelor acoperite de padure din Romania e tot mai clarificata, RNP va continua procesul de certificare a suprafetelor aflate in administrare.