Asasinul molecular
Cercetatorii australieni spera sa efectueze o serie de teste pe om pentru un nou tip de medicament care actioneaza precum un asasin molecular al genelor patogene. Cercetatorii de la Universitatea New South Wales din Sydney au precizat ca acest medicament are potentialul de a trata o serie de maladii precum cancerul, bolile cardiace sau inflamatorii, afectiunile oculare. Acest medicament este considerat de-a dreptul revolutionar, deoarece a fost elaborat pe baza ADN-ului si ARN-ului. Astfel, el a fost constituit cu scopul de a distruge genele cu probleme. Unul din atuurile acestui medicament este ca ar putea fi utilizat intr-un stadiu incipient al dezvoltarii bolilor si vizeaza mai multe tipuri de afectiuni, considera specialistii. Printre primele experimente avute in vedere de specialistii australieni sunt cele care vizeaza cancerul de piele. Profesorul Khachigian a indicat ca eficienta acestui medicament contine numeroase necunoscute, in pofida rezultatelor incurajatoare pe animale.
Bolile respiratorii si cura de aer
Aerul otravit, mai ales in marile aglomeratii umane, se datoreaza in proportie de suta la suta unor activitati umane, activitati care, din pacate, au aviz de mediu.
Bolile respiratorii, bolile cronice pulmonare, bronsita cronica, astmul bronsic, supuratiile pulmonare, alergiile sunt „pregatite” de aerul otravit pe care-l respiram. Tusea se instaleaza brusc in bronsita cronica. Astmul alergic este o pneumapatie la aerul poluat. Primul gest al unui bronsitic este sa renunte la fumat. Locul unde traim sa fie aerisit. Nu renuntati la plimbari seara si dimineata in parc. Plecati la munte, efectuati drumetii sigure in aerul ozonat, practicati tot timpul exercitii fizice si apelati la medicul de familie pentru a va prescrie sedinte de fizioterapie. Faceti-va vacanta la mare si in afara de baile de soare si apa marii, plimbati-va alaturi de cei dragi, seara si dimineata pe faleza. Practicati inotul, gimnastica, mersul pe bicicleta si alergati alaturi de prietenul dumneavoastra – cainele – distante de 1-5 km, in fiecare zi.
0Acordul pacientului
Conform unor reglementari legale, pacientul trebuie sa-si dea in scris acordul pentru a fi supus la metode de preventie, diagnostic si tratament, cu potential de risc pentru pacient, dar dupa explicarea lor de catre medic, dentist, asistent medical sau moasa. Acestia sunt datori sa prezinte pacientului informatii la un nivel stiintific rezonabil pentru intelegerea acestuia. Informatiile trebuie sa contina: diagnosticul, natura si scopul tratamentului, riscurile si consecintele tratamentului, alternativele viabile la tratament, prognosticul bolii in lipsa tratamentului. Varsta legala pentru exprimarea consimtamantului informat este de 18 ani. Medicul curant, asistentul medical sau moasa raspund atunci cand nu obtin consimtamantul informat al pacientului sau al reprezentantilor legali ai acestuia, cu exceptia cazurilor in care pacientul este lipsit de discernamant, iar reprezentatul legal sau ruda cea mai apropiata nu poate fi contactata din cauza situatiei de urgenta. Atunci cand exista aceasta situatie, acestia pot solicita autorizarea efectuarii actului medical autoritatii tutelare sau pot actiona fara acordul acesteia in situatii de urgenta, cand intervalul de timp pana la exprimarea acordului ar pune in pericol sanatatea si viata pacientului.