18 C
București
sâmbătă, 14 septembrie 2024

Breviar

Deschiderea anului scolar 2005-2006, boicotata de peste 250.000 de sindicalisti

Nemultumite de atitudinea de total dispret pe care puterea o manifesta fata de scoala si dascali, birourile operative ale Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatiei Sindicatelor din Invatamant „Spiru Haret” au decis neparticiparea la deschiderea anului scolar 2005-2006, programata pentru 12 septembrie a.c. Decizia celor doua federatii, ce exprima punctul de vedere al celor peste 250.000 de membri de sindicat din invatamantul preuniversitar care nu mai vor sa accepte umilinta si sacrificiul, este o prima masura de protest. Reamintim ca abia dupa protestele sindicalistilor din invatamant Guvernul Romaniei a gasit surse financiare si a decis acordarea indexarii salariale personalului din invatamant incepand cu 1 martie a.c, desi masura trebuia aplicata de la 1 ianuarie a.c. Dascalii nu au avut vreme sa se bucure prea mult, intrucat la scurt timp acelasi guvern a emis o ordonanta de urgenta si a anulat dintr-un condei acordarea celei de-a doua transe a indexarii, programata a se aplica de la 1 septembrie a.c. Toate interventiile au ramas fara ecou, astfel ca sindicalistii se vad nevoiti sa boicoteze inceputul noului an scolar.

Ghiseu unic pentru utilitati

Pentru simplificarea accesului intreprinderilor la unele servicii publice, la sfarsitul anului 2005 va fi lansata o dezbatere publica referitoare la concentrarea procedurilor necesare accesului la utilitati si la servicii publice in cadrul unui „ghiseu unic”, a decis Guvernul. Proiectul-pilot de implementare a „ghiseului unic” in domeniul utilitatilor si al serviciilor publice se va derula, insa, abia in cel de-al doilea trimestru din 2006. Guvernul a aprobat, printr-o hotarare, planul de actiuni pentru dezvoltarea si consolidarea mediului de afaceri. Acesta prevede, pe langa introducerea „ghiseului unic” pentru utilitati, si alte masuri in sprijinul dezvoltarii firmelor: realizarea unor studii privind impactul reglementarilor legislative asupra intreprinderilor si simplificarea activitatii intreprinzatorilor. In primul trimestru al anului viitor, autoritatile vor elabora un raport sectorial referitor la impactul reformei reglementarilor in domeniul pietei energiei electrice. In al doilea trimestru din 2006, va fi analizat impactul reformei reglementarilor in domeniile competitivitatii, inovarii, deschiderii pietei si concurentei. Planul de actiuni mai prevede ca, in ultimul trimestru din 2005, sa fie analizat impactul majorarii de la 1,5% la 3% a impozitului pe cifra de afaceri in cazul microintreprinderilor.

Dupa contestatii, 283 de absolventi de liceu au promovat bacalaureatul

Ieri, in toate centrele de examen s-au afisat rezultatele finale la bacalaureat, anume dupa rezolvarea contestatiilor. In Capitala, din cele 5.761 de contestatii depuse s-au aprobat 1.914 (33,22%), ceea ce a condus la diverse situatii, inclusiv de promovare sau, dimpotriva, nepromovarea bacalaureatului, initial promovat. Din cele 1.914 contestatii admise, 1.073 (56,06%) s-au soldat cu cresterea notei fata de cea acordata initial, iar 841 (43,94%), cu scaderea notei. Cei mai fericiti sunt 283 de absolventi de liceu care, dupa recorectare, au promovat bacalaureatul, obtinand o nota de trecere. Au existat cazuri la disciplina Psihologie in care, fata de notele 4,70 sau 4 obtinute initial de unii candidati, s-a ajuns la 7,50 sau chiar 9,85. In schimb, pentru 36 de absolventi de liceu contestarea anumitor note s-a soldat cu picarea probelor initial promovate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă