5 C
București
marți, 3 decembrie 2024

Breviar

Theodor Stolojan: Actualul sistem de pensii este depasit

Consilierul prezidential Theodor Stolojan a afirmat ca modelul sistemului de pensii care este utilizat in prezent in Romania (asa-numitul pilon I) nu mai poate functiona in lumea moderna, fiind introdus in lume in epoca industrializarii rapide. Pilonul I a fost gandit nu ca sa asigure o pensie decenta, ci o pensie minima pentru ca beneficiarul sa nu cada in saracie, si este coerent numai in functiune cu pilonul doi (al pensiilor obligatorii administrate privat), a explicat Stolojan. Consilierul prezidential a spus ca ar fi necesar un angajament al intregii societati romanesti pentru ca pensiile din sistemul public sa acopere inflatia si sa cuprinda totodata si procentajul de crestere economica inregistrat anual de Romania.

Mihai Seitan: Sistemul public de pensii este aproape de colaps

Presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Mihai Seitan, a declarat ca in ultimii cinci ani numarul pensionarilor anticipate a crescut de patru ori, de la 30.000 in 2001 la 120.000 anul trecut. Aproape doua treimi din persoanele care au folosit pensionarea partiala anticipata au fost femei. De asemenea, numarul de pensionari de invaliditate a ajuns la 800.000, a precizat Seitan, care a apreciat ca este un numar mult prea mare si nu toate aceste persoane sunt „invalizi reali”.
Seitan a recunoscut ca sistemul public de pensii din Romania este aproape de colaps si a mentionat introducerea pilonului doi de pensii (pensiile obligatorii administrate privat), care vor contribui in viitor la echilibrarea sistemului. Acesta a aratat, totodata, ca pentru pensionarii care nu vor beneficia de pilonul doi de pensii exista posibilitatea crearii unui surplus de resurse financiare prin crearea unui fond de actiuni, la care sa se adauge sume din privatizare, administrate profesionist, profiturile realizate din investitii urmand sa fie distribuite pentru sustinerea celor cu pensii mai mici.

Elena Dumitru: Surse suplimentare de finantare a pensiilor

Fostul ministru al Muncii, Elena Dumitru, este de parere ca modul de finantare a fondului de pensii numai pe formula clasica a contributiilor platite de angajatori si angajati nu ofera perspective prea mari si ca ar trebui inca un tip de finantare legitim si acceptabil. „Daca vrem o solutie pe termen scurt, trebuie sa ne gandim la o noua componenta de finantare a sistemului public de pensii, legata de valoarea adaugata bruta creata in companii”, a propus fostul ministru al Muncii. In opinia sa, fara surse suplimentare de finantare, pensiile actuale de sub 100 de euro nu vor creste foarte mult in urmatorii doi ani, cand va demara aplicarea celorlalti doi piloni. Elena Dumitru a amintit, totodata, ca exista circa un milion de vastnici in Romania care nu primesc nici un fel de pensie.
(Reactii la Raportul SAR, consemnate de Agentia Rompres)


Gheorghe Barbu vrea o crestere de 5% a punctului de pensie

Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a propus Guvernului, in sedinta de miercuri, 12 iulie, sa accepte o majorare de 5% a punctului de pensie incepand cu 1 septembrie 2006, cu doua puncte procentuale mai mult decat nivelul stabilit la inceputul anului. Ministrul a mai propus ca punctul de pensie sa fie majorat anul viitor cu un procent mai mare decat nivelul de 10-12% stabilit initial. De aceste majorari ar urma sa beneficieze circa 4,4 milioane persoane. El a afirmat ca a formulat cele doua propuneri bazandu-se pe evolutia favorabila a veniturilor colectate la bugetul asigurarilor sociale de stat in cursul acestui an. Masurile ar urma sa fie reglementate prin intermediul unei noi rectificari a bugetului pe 2006, prevazuta pentru sfarsitul lunii august-inceputul lunii septembrie.

Patru milioane de pensionari vor avea venituri mai mari din septembrie

Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, a dat asigurari ca pensiile vor creste, pana in 2008, cu aproximativ 30 la suta si a anuntat ca in urmatoarele luni va propune modificarea Legii pensiilor. Ministrul Gheorghe Barbu a anuntat ca valoarea punctului de pensie va fi majorata cu trei procente, incepand cu luna septembrie, subliniind ca aceasta masura a fost luata in vederea eliminarii inechitatilor din sistemul public de pensii. De aceasta majorare ar urma sa beneficieze, dupa estimarile ministrului, aproximativ 4.400.000 de pensionari.
Ministrul Muncii a recunoscut ca pentru o crestere reala de 30 la suta a pensiilor sunt necesare cresteri importante in urmatorii doi ani. „Pentru ca acest lucru sa se realizeze, valoarea punctului de pensie ar trebui sa creasca pentru 2007 undeva intre 10 si 12 la suta, ca si in 2008, tot o crestere semnificativa sa ne conduca la acest deziderat”, a explicat acesta.

Valoarea punctului de pensie, indexata de mai multe ori intr-un an

Valoarea punctului de pensie va putea fi indexata de mai multe ori pe parcursul unui an, la fiecare rectificare bugetara, si nu numai o singura data pe an, la momentul previzionarii bugetului, conform sistemului practicat pana in prezent.
Guvernul a modificat printr-o ordonanta de urgenta aprobata la 28 iunie Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. Primul beneficiu concret al acestei modificari legislative consta in posibilitatea majorarii punctului de pensie cu 3 la suta, incepand cu luna septembrie. Astfel, valoarea punctului de pensie va fi determinata prin actualizarea valorii din luna decembrie a fiecarui an cu cel putin rata inflatiei, prognozata pentru anul bugetar urmator. De asemenea, in raport cu evolutia indicatorilor macroeconomici si cu resursele financiare, valoarea punctului de pensie poate fi majorata prin legile de rectificare a bugetului asigurarilor sociale de stat.Ê

Cele mai citite

Diana Șoșoacă vrea guvern suveranist format din AUR, SOS și POT: Ne sacrificăm noi

Diana Șoșoacă, șefa formațiunii SOS România, le-a cerut, luni seară, formațiunilor "suveraniste" care au intrat în Parlament să colaboreze pentru formarea unui guvern minoritar,...

Cel mai scump brad de Crăciun din Europa valorează aproximativ 2,3 milioane de euro

Compania germană Proaurum, specializată în comerțul cu aur, a dezvăluit marți, la Munchen, un brad de Crăciun considerat cel mai scump din Europa, cu...

Salman Jumaa, o figură importantă a Hezbollah, a murit

Un atac aerian israelian desfășurat marți în apropierea capitalei siriene, Damasc, a vizat un vehicul și a dus la moartea lui Salman Jumaa, o...
Ultima oră
Pe aceeași temă